Lanska zima je bila dolga, z letošnjo pa vsaj za zdaj tudi ne kaže drugače. Proti koncu meseca pa se bo dan le nekoliko podaljšal, in čeprav smo še vedno sredi zime, je pomlad le nekoliko bližje.

Tudi vrt potrebuje načrt

Dela na vrtu zdaj ni veliko, zato lahko pregledamo zapiske iz prejšnje sezone, da ne bomo tudi v prihajajoči delali enakih napak. Morda pa se nam ob listanju revij porodi ideja za kakšen temeljitejši poseg in prenovo našega vrta. To, da je vsak gospodar na svojem dvorišču, nesporno drži, kljub temu pa se je pred vsakimi večjimi spremembami dobro posvetovati s strokovnjakom. Tako kot hiša potrebuje načrt, moramo načrtovati tudi naš vrt, predvsem pa se izogibajmo naglim odločitvam. Tudi posnemanje soseda ni vedno na mestu, čeravno ima lepo trato in vedno zeleno mejo iz klekov.

vrt5.jpg

Če imamo veselje do vrtnarjenja in se ne bojimo dela, se lahko s strokovnjakom dogovorimo samo za idejni načrt in zasaditve, vse ostalo pa naredimo sami. Pri tem pa lahko naletimo na problem, saj pri nas večina izvajalcev ponuja oziroma oglašuje brezplačno načrtovanje, če jih seveda angažiramo za celotno ureditev, le redki pa so voljni sodelovati samo s svetovanjem.

Mestno kmetovanje

Za okrasni vrt že nekako vemo, da mora biti urejen, zelenjavne grede pa največkrat zanemarimo, kot da ne morejo biti lepe. Pa vendar novejši trendi v urejanju vrtov zagovarjajo prav mestno kmetovanje in vključevanje vrtnin tudi na okrasne grede. Meje med okrasnim in užitnim vrtom so vse bolj zabrisane, pridelovanje domače zelenjave pa je sploh modno. Užitni vrt lahko oblikujemo tako, da se ga ne bomo sramovali, tudi če ga postavimo v predvrt, gojenje vrtnin na nekoliko dvignjenih gredah pa nam bo prikazalo užitne rastline v povsem novi podobi.

vrt6.jpg

Postavimo jih lahko ne samo na vrtu, temveč tudi na terasi in balkonu. Potek izdelave je podoben staremu načinu pripravljanja zimskih gred, pri pravilnem ravnanju in nalaganju različnih vrst organskih materialov in prsti pa bo pripravljeno rastišče idealno za gojenje vseh vrst zelenjave. Pri tem je izvzeta vsa raba kemije, rastline pa bodo dobile vsa potrebna hranila iz vgrajene organske mase. Najbolj požrešnim, kot so plodovke, krompir in kapusnice, bomo natresli tudi nekaj komposta, v takšnem okolju pa bodo tudi močnejše pri premagovanju bolezni in škodljivcev.

Za naravo in zdravje

Večkrat slišim, da se ne splača vrtnariti, saj je zelenjava v trgovini tako poceni. Potem pa so tu še bolezni, ki nam jemljejo voljo do pridelovanja domače zelenjave in sadja. In tako se namesto jablan sadijo iglavci, kjer naj bi bile zelenjavne gredice, pa lepa zelena trata. Takšen vrt je brez življenja in povsem v nasprotju z novejšimi trendi, ki propagirajo naravo in zdravje.