Različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja 580 podjetij iz 32 držav, kar je nekaj več kot lani. Kot pravi vodja sejma Stane Kavčič, so poleg dvoran Gospodarskega razstavišča postavili še tri dodatne montažne dvorane. »Sejem, ki ponuja celovit pregled nad ponudbo v panogi, je tudi letos popolnoma razprodan, zadnji trendi in novosti ter tudi brezplačno svetovanje pa vse dni sejma privabijo več kot 56.000 obiskovalcev.«

Promocija trajnostnega in kakovostnega graditeljstva

»Prizadevanja razstavljavcev za moderno, privlačno in obiskovalcu prijazno predstavitev na razstavnih prostorih so iz leta v leto večja, bolj očitna,« je dejal direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl. »Med zanimivostmi letošnjega sejma bi izpostavil Marlesovo bivalno enoto na zunanji ploščadi, kjer je med drugim razstavljen geotermalni stroj za vrtanje geosond in vrtin za vodo. Letos želimo prvič na sejmu skupaj s portalom VseStoritve.com širši javnosti približati kakovostne izvajalce s področja graditeljstva ter promovirati najboljše izmed njih s posebnimi certifikati. Še naprej pa spodbujamo zadnje trende trajnostne gradnje z okoljskimi priznanji znak kakovosti v graditeljstvu.«

Aktualen in trajnostno naravnan je tudi spremljevalni program z več kot 120 strokovnimi in neodvisnimi predavanji, ki prinaša ključne rešitve: od postopkov pridobitve upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta in statika, projektov energetske prenove, trajnostnega ogrevanja in načrtovanja, gradnje ali prenove klasičnih, spomeniško zaščitenih, pasivnih in skoraj ničenergijskih stavb do bivalnega okolja in predstavitve zadnjih trendov oziroma novosti. Vsako leto ga pripravljajo Gradbeni inštitut ZRMK, svetovalna mreža ENSVET – Eko sklad, Združenje lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije ter Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani s partnerji.

Brezplačna svetovanja in strokovna predavanja

Oddelek za lesarstvo Biotehnične fakultete bo jutri, 8.marca, organiziral dan gozdno-lesnega sektorja, na katerem želijo strokovni in širši javnosti predstaviti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno-lesni verigi ter možnosti podjetij za aktivno vključevanje v domače in mednarodne razvojne projekte. V ospredju letošnjega posveta so strateška razvojno-inovacijska partnerstva. Od dogodkov, namenjenih stroki, velja omeniti še jutrišnjega o prenovi stavb kulturne dediščine, četrtkovega o merilih trajnostne gradnje v Sloveniji ter petkovega o izzivih in tehnologijah za stavbe po letu 2020. Vse tri posvete je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK. Za obiskovalce še zlasti privlačna so brezplačna svetovanja v zvezi z gradnjo, prenovo, učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri pa tudi z možnostmi kreditiranja in sofinanciranja okolju prijaznih naložb, ki jih izvajata Gradbeni inštitut ZRMK ter svetovalna mreža ENSVET – Eko sklad. Program svetovanj in drugih strokovnih posvetov je v celoti objavljen na spletni strani www.sejemdom.si.

Gospodarsko razstavišče skupaj s stroko spodbuja implementacijo zadnjih trendov v graditeljstvu pri nas. Sejem Dom torej prinaša ključne rešitve za vsak dom in bivalno okolje. Varčno, varno in predvsem trajnostno. Na temeljih, ki že več kot pol stoletja utrjujejo vezi med proizvajalci, stroko in obiskovalci.