»Na 55 let sejma Dom smo ponosni,« je povedal mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, »ker se kot največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah odvija v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču in ker je to največji sejem v naši organizaciji.« »Zapolni vse dvorane od Dunajski cesti in še tri montažne. Letos se na njem predstavlja 517 podjetij iz 32 držav. 55 let sejma Dom pomeni 55 let ključnih rešitev – izkušenj, znanja, tradicije in zadnjih dosežkov v razvoju graditeljske panoge. In predvsem njene predstavitve v okviru prireditve, kot je sejem, kjer je mogoče na enem mestu dobiti pregled nad izbiro celotne ponudbe na tržišču in se neposredno posvetovati s proizvajalcem, ki, seveda, največ ve o svojem izdelku.«

Zadnji trendi zelene, trajnostne gradnje

»Na Gospodarskem razstavišču spodbujamo zadnje trende zelene, trajnostne gradnje tudi z okoljskimi priznanji znak kakovosti v graditeljstvu, zato je pokroviteljstvo nad sejmom prevzela Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016. Sejem pa bo na slovesni otvoritvi 8. marca odprl ter priznanji podelil sam predsednik države Borut Pahor,« dodaja mag. Bricl. »Aktualen in trajnostno naravnan je tudi spremljevalni program z več kot 120 strokovnimi in neodvisnimi predavanji. Še zlasti neprecenljivo pa je brezplačno svetovanje za obiskovalce sejma v zvezi z gradnjo, prenovo, učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri, na katerem neodvisni strokovnjaki dajejo povsem konkretne odgovore, na primer katera okna ali vrata izbrati in zakaj, kakšen izkoristek prinašajo sodobne naprave za ogrevanje oziroma kako doseči standarde skoraj ničenergijskih hiš v skladu s predpisi, ki jih bo treba upoštevati čez dve oziroma štiri leta … Vse to so razlogi, zakaj je sejem tako priljubljen in ga obišče približno 55.000 ljudi.«

Brezplačna svetovanja in predavanja strokovnjakov

Obiskovalcem sejma bodo vsak dan od 10. do 18. ure na voljo brezplačna predavanja in nasveti. Svetovanje strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK bo zelo koristno za stanovalce starejših stavb, pri katerih je treba poleg energijske sanacije (zamenjava vira ogrevanja in namestitev toplotne izolacije) izvesti še utrditev brežin, ojačitev temeljev, zaščito pred kapilarno vlago ali dodatno ojačitev za potresno odpornost. Na manjši razstavi bo na ogled več modelov s prikazom različnih rešitev za uspešno sanacijo vlage zidov. Iz prve roke se bo mogoče pozanimati, na kaj je treba paziti pri izbiri oken in zakaj je tudi nakup »najboljšega okna« lahko stran vržen denar, če ni pravilno vgrajeno, zakaj je treba zagotoviti zrakotesnost za manjšo porabo energije in boljše bivalne pogoje, kako se s termografijo iščejo toplotni mostovi in druge napake v ovoju stavb, kateri so vzroki za vlago in plesen v stanovanjih ali alg na fasadah, zakaj uporabiti georadar pri iskanju poteka inštalacij v zidovih ali terenu ter zakaj ne smemo pozabiti na dobre temeljenje.

Ogrevanje, hlajenje, skoraj ničenergijske hiše ...

Seznaniti se bo mogoče tudi z novostmi pri samooskrbi z energijo, sodobnimi napravami za ogrevanje in hlajenje ter s cenovnimi razmerji med energenti in sistemi ogrevanja. Spregledati ne gre niti nasvetov za načrtovanje skoraj ničenergijskih stavb in za pravilen pristop k energijski prenovi večstanovanjskih stavb. Nekaj koristnih informacij bo namenjenih tudi odpravljanju posledic naravnih nesreč. Če nekatere obiskovalce zanima sistem gradnje pasivne hiše iz opeke s praktičnim ogledom detajlov gradnje ali morda šele načrtujejo pasivno hišo, jih utegnejo zanimati tudi predstavitev monografije o trajnostni zasnovi energijsko učinkovitih hiš in sodobni načini optimiziranja projektov s pomočjo numeričnega modeliranja. Vsem, ki načrtujejo skoraj ničenergijsko hišo, bo na ogled več praktičnih primerov s prikazom zelene strehe, električnega avtomobila s polnilnico, sončnih panelov, sodobnega krmilnega centra in meritev ključnih parametrov, ki vplivajo na bivalno udobje.

V pomoč pri učinkoviti rabi energije

Nasveti o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije svetovalcev mreže ENSVET pa bodo obiskovalcem sejma v pomoč, kako svoja sredstva učinkovito in dolgoročno ustrezno uporabiti pri gradnji ali obnovi hiše, stanovanja ali naprav. Nikoli ni prepozno. Tudi za tiste, ki so hišo že zgradili in v njej živijo ali ki so že kupili in opremili stanovanje ter jih pestijo težave, povezane z rabo energije ali bivalnim ugodjem. Razmislek o rabi energije se dolgoročno obrestuje, saj cene energije nezadržno rastejo. Z brezplačnimi nasveti svetovalci pomagajo obiskovalcem zmanjšati stroške za energijo in povečati zadovoljstvo in ugodje bivanja. Usposobljeni so za kakovostno pomoč pri informiranju o najnovejših tehnologijah za gradnjo ter prenovo stavb in drugega, kar je potrebno za uresničevanje potreb po zdravem, energijsko učinkovitem in okolju prijaznem bivanju.

Z izboljšanjem učinkovitosti stavb in večjo uporabo obnovljivih virov energije, pri čemer zasebnim in drugim investitorjem pomaga Eko sklad z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi posojili, je mogoče prispevati tudi k zmanjšanju emisij plinov, ki povzročajo globalno segrevanje našega planeta. Strokovnjaki mreže ENSVET vabijo obiskovalce, naj s seboj prinesejo potrebne podatke o zgradbi, ogrevalnih napravah, porabi goriva, projekte, skice, ponudbe za izvajanje del in predračune. Skupaj s svetovalcem bodo težave osvetlili tako s teoretične kot s praktične plati.

Sejem bo odprt od torka, 8. marca, do sobote, 12. marca, od 10. do 20. ure, v nedeljo, 13. marca, pa do 18. ure. Seznam predavanj in svetovalnic si lahko ogledate tukaj.