Slovensko skakalno reprezentanco danes popoldne čaka še moštvena preizkušnja na 51. nordijskem svetovnem prvenstvu, kjer se bo v konkurenci favoriziranih Nemcev, Avstrijcev, Poljakov in Norvežanov stežka vmešala v boj za odličja. Šesterica slovenskih tekmovalcev je v dosedanjem poteku šampionata na obeh skakalnicah zaostala za uradnimi cilji in pričakovanji javnosti. Oder za zmagovalce ni bil dosegljiv niti za skakalnega kralja minule zime Petra Prevca, ki je z devetim mestom na veliki skakalnici dosegel najboljši slovenski izid. V bogati zbirki priznanj in pokalov mu še vedno manjka zlato s svetovnega prvenstva.

Strokovni kader skakalne reprezentance je včerajšnji prosti dan na prvenstvu izkoristil za temeljito analizo nastopov na evropskem severu. Ugotovili so, da Lahti zaradi specifičnih skakalnic s strmimi naleti ostaja uročen za slovensko reprezentanco, ki se je pritoževala tudi nad novo kolekcijo dresov. »Očitno smo na tem področju v zaostanku za drugimi državami, ki se z lastnim materialom in svojimi krojači hitreje prilagajajo razmeram. Tehnologiji pri izdelavi dresov bomo morali v prihodnje posvetiti več pozornosti, saj pri preboju v svetovni vrh resnično odločajo malenkosti. Konkurenca je močnejša kot v minulih sezonah, kar se je videlo tudi na obeh posamičnih tekmah v Lahtiju,« pravi Jani Grilc, pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa, ki na današnji ekipni preizkušnji z začetkom ob 16.15 pričakuje uvrstitev do petega mesta. Zanimivo, odkar je Janus pred šestimi leti prevzel vodenje reprezentance, se slovenski skakalci na treh največjih tekmovanjih doslej (svetovno prvenstvo 2013 in 2015 ter olimpijske igre 2014) na moštvenih tekmah sploh še niso uvrstili na stopničke. Tretje mesto so brez poškodovanega Petra Prevca (zlom ključnice) osvojili le na svetovnem prvenstvu v poletih 2012 v Vikersundu.

V Lahtiju je Slovenija poleg najstarejšega od bratov Prevc v obeh posamičnih nastopih dosegla le četrtkov finalni nastop Jerneja Damjana, medtem ko preostali četverici (Domen Prevc, Jurij Tepeš, Cene Prevc in Anže Semenič) ni uspel preboj med najboljšo trideseterico. »Zagotovo se s skoki ne moremo ravno pohvaliti, smo pa imeli očitne težave s prilagajanjem na strme nalete. Tepeš je prejšnji teden imenitno skakal na treningih v Planici, na tekmi v Lahtiju pa se ni znašel. Seveda smo razočarani, saj že naši dosežki v svetovnem pokalu kažejo, da smo sposobni boljših predstav. Očitno smo bili ravno na vrhuncu sezone najbolj ranljivi, kar je velik poduk za nadaljnje delo. Ker imamo uspešno reprezentanco, smo se v Lahtiju znašli v nenavadnem položaju, zato je spodrsljaje težje preboleti,« je ocenil Grilc.

V javnosti je veliko ugibanj, zakaj Peter Prevc na obeh napravah ni uspel preslikati ugodnih skokov s treningov na tekmo. Morda se mu je zakrčenost pripetila tudi zaradi psihološke zavore, potem ko v tej zimi ni uspel ponoviti ali se vsaj približati šampionskim dosežkom minule sezone. »Kdor je v Lahti prišel v najboljši pripravljenosti, je osvajal kolajne. Stefan Kraft je z dvema zlatima odličjema dokazal, da je trenutno v vrhunski formi, zato ga nič ne ustavi. Če bi bil Peter tekmovalno tako utečen kot lani, bi imel velike možnosti za uvrstitev na zmagovalni oder. Resda je v četrtek po prvi seriji le dve točki zaostajal za bronom, a je nato v finalu zapravil vse možnosti. Če nihaš v formi, imaš preglavice v podzavesti, ki ti onemogoča tehnično bolj dovršene skoke,« je analiziral Grilc, ki dodaja, da slovenski orli v tej sezoni še niso rekli zadnje besede.

Skakalno karavano po koncu šampionata čaka nadaljevanje svetovnega pokala na razpotegnjeni norveški turneji, kjer bodo tekmovalci na štirih prizoriščih opravili šest preizkušenj. Posamična tekma na letalnici v Vikersundu bo tudi generalka pred finalnimi nastopi na poletih v Planici.