Junak minule zime Peter Prevc je tudi na drugem svetovnem prvenstvu zapovrstjo ostal brez odličja. Urok Lahtija, kjer v karieri še ni dosegel odmevnejšega uspeha, je bil močnejši tudi na včerajšnji preizkušnji na veliki skakalnici. Potem ko je izvrstno skakal na treningih, je tekmo sklenil na zanj skromnem devetem mestu.

Slavil je avstrijski šampion Stefan Kraft, ki je ugnal konkurenco že na srednji skakalnici in tako postal nesporni skakalni vladar svetovnega prvenstva v Lahtiju na Finskem. Sinoči sta se na zmagovalni oder uvrstila še Nemec Andreas Wellinger in Poljak Pjotr Zyla, Kraft pa je postal šesti skakalec v zgodovini, ki je osvojil zlato kolajno tako na veliki kot srednji napravi. »Wellinger je odlično opravil svojo nalogo. O prvem mestu so odločale malenkosti, na srečo pa mi je uspel dober doskok,« je komentiral svetovni prvak Stefan Kraft.

Peter Prevc tako ostaja pri osvojeni bronasti in srebrni kolajni s prvenstva v Predazzu izpred štirih let, letošnji šampionat pa se je za slovensko skakalno vrsto končal sila skromno. Šesterica skakalcev je zaostala tudi za osnovnim ciljem glavnega trenerja Gorana Janusa pred začetkom tekmovanja, ko si je na posamični tekmi na vrhuncu sezone zaželel uvrstitev do šestega mesta. Slovenska vrsta lahko bled vtis resda še popravi na jutrišnji moštveni tekmi, a glede na slabo formo skakalcev uvrstitve na stopničke ni pričakovati. Potem ko sta Lahti predčasno že zapustila brata Cene in Domen Prevc, je danes spodrsnilo tudi Juriju Tepešu in Anžetu Lanišku, ki se sploh nista uvrstila v finale. Jernej Damjan je pristal na 21. mestu, s čimer je – kot se je izrazil – »sebi dokazal, da ni tako zanič, kot deluje«.

Ko bo Peter Prevc potegnil črto pod nastopi na svetovnem prvenstvu, bo ugotovil, da so bili njegovi skoki preslikava letošnje mlačne sezone. Včeraj je bil po prvi seriji (128 metrov) še v igri za odličje, a je boljšo uvrstitev pokvaril v finalu, ko ga je neslo zgolj 124,5 metra. V nogah ni imel »dinamita«, s katerim je minulo zimo kot za šalo premagoval tekmece in podiral rekorde. »V tekmo ne greš z mislijo na kolajno. Ko začneš razmišljati o rezultatu, lahko pristaneš tudi na dvajsetem mestu. Skušal sem opraviti umirjena skoka. Želel sem biti sproščen, kar mi je tudi uspelo, vendar sem napravil nekaj manjših napak. Resnično je v skokih veliko dejavnikov, ki odločajo o končni razvrstitvi,« je povedal Peter Prevc, ki je za dve mesti izboljšal dosežek s srednje skakalnice.

Ko je primerjal skoke na obeh napravah v Lahtiju, je ocenil, da mu je danes uspel boljši nastop, vendar je priznal, da ni zmogel višje od devetega mesta. »Odločale so malenkosti, saj so bile razlike majhne. Meni tokrat niso prinesle uspeha. Še vedno iščem boljšo formo in konstantne nastope na višjih mestih,« je dodal najstarejši od bratov Prevc, ki bo v tej zimi veliko stavil na prihajajoča letalna izziva v Vikersundu in Planici.