Na novogoriški univerzi imajo vpisanih okoli 200 tujih študentov, ki prihajajo iz več kot 40 držav. Največ jih je iz Italije, držav nekdanje Jugoslavije, Nemčije, Nigerije, Gane, Kanade. Med tujci je posebej veliko zanimanje za študij na poslovno-tehniški fakulteti.

»V tem študijskem letu je bilo za študij na naši univerzi veliko zanimanje med nepalskimi študenti. Kar 30 se jih je vpisalo na prvo stopnjo poslovno-tehniške fakultete, dva pa na drugo stopnjo. Prišli so prek zasebne agencije Astro Educational iz Katmanduja. Preverjali smo verodostojnost dokazil o njihovi izobrazbi na spletni strani nepalskega ministrstva za izobraževanje. Prišli so s precejšno zamudo. Po mesecu dni jih je ostala le dobra polovica, potem so odšli še drugi. Pričakovali smo osip zaradi slabega predznanja, tolikšnega pa ne,« pripoveduje prorektor Mladen Franko in doda, da lahko samo domneva, kaj se je zgodilo z nepalskimi študenti. Ali so poiskali drugo univerzo ali pa so si šli poiskat delo.

Vsi nepalski študentje so pravočasno plačali celotno šolnino, ki je za izredne študente 5500 evrov. Tako so dobili vse potrebne dokumente za pridobitev vizumov. »Zanje smo zaradi slabega predznanja načrtovali tudi dodatne seminarje, vendar tega nismo uresničili. O tem, da so izginili, smo obvestili nepalsko agencijo in policijo. Seveda je njihov odhod za nas težava, ker bodo nekatere države gotovo zaostrile pogoje za študij v tujini. Če bi se kaj podobnega ponovilo, bomo prekinili sodelovanje z agencijo v Katmanduju. Smo pa navezali že kar nekaj neposrednih stikov s študenti iz Nepala,« je dejal Franko.

Dolgoročna usmeritev na Kitajsko

Po besedah rektorja Danila Zavrtanika se na univerzi usmerjajo predvsem na področje nekdanje Jugoslavije, v države nekdanje Sovjetske zveze, začenjajo sodelovanje z Rusijo, dolgoročno pa se bodo usmerili na daljni vzhod, predvsem na Kitajsko. »Študente iz nekaterih držav pridobivamo s pomočjo agencij, v mnoge države pa gremo tudi sami. To velja predvsem za nekdanjo Jugoslavijo. Okoli 40 odstotkov naših rednih študentov je iz tujine, 60 odstotkov tujih študentov je na doktorskem študiju. Podiplomske študente privabljamo z mednarodnimi razpisi. Med učitelji in profesorji je 35 odstotkov tujcev. K temu je treba dodati še profesorje iz tujine, ki občasno predavajo,« našteva Zavrtanik.

Med tistimi, ki obupajo po prvem semestru, je enako domačih in tujih študentov, še pove rektor Danilo Zavrtanik. Zato predvideva, da so Nepalci izkoristili študijsko vizum in odšli s trebuhom za kruhom. »Trenutno so takšni časi in zato nismo preveč presenečeni. Je pa res, da je bilo njihovo predznanje slabo. Zato v prihodnje načrtujemo preverjanje znanja kandidatov za študij, pa čeprav je glede tega odpor na ministrstvu.«

Najprej odšli fantje, nato še dekleta

Vseh 30 nepalskih študentov je živelo v novogoriškem dijaškem domu. »Sprva ni kazalo, da nameravajo oditi. Pozneje, ko je izginila prva skupina fantov, so prišle novice, da naj bi odšli k sorodnikom v Francijo in Belgijo. Nato je nenadoma odšla še druga skupina, v kateri so bila dekleta,« je povedal Dragan Kojić, ravnatelj dijaškega doma. »Ne vemo, kam so odšli. V Sloveniji jih gotovo ni. Že pred prihodom pa so spraševali o možnostih opravljanja priložnostnih del.«