Angleži so porabili 'le' 259 milijonov evrov. Rekordni prestop na Kitajskem v tej zimi je bil prihod Brazilca Oscarja iz Chelseaja v Šanghaj SIPG za 60 milijonov evrov, kar je azijski rekord. Neuradno naj bi Brazilec sicer dobil kar 24 milijonov evrov na sezono. Konec prejšnjega leta je na Kitajsko prispel tudi Argentinec Carlos Tevez, ki v klubu Šanghaja Shenhue na sezono dobiva vrtoglavih 38 milijonov evrov.

Drugo največjo odškodnino so Kitajci, natančneje Chanchun Yatai, plačali za nigerijskega napadalca Odiona Ighala. Watfordu so odšteli 23 milijonov evrov. Koliko Kitajci vlagajo v nogomet, pove tudi podatek, da je Hebei China Fortune Chengdonga Zhanga iz Beijing Guoana kupil za 20 milijonov evrov.

Brezglavo trošenje denarja bo kmalu omejeno

Klubi so v zadnjem, rekordnem prestopnem roku, porabili še 43 milijonov evrov več kot prejšnje leto. Kitajski zimski prestopni rok je sicer 28 dni daljši kot evropski. V primerjavi s špansko La Ligo so na Kitajskem prestopom namenili 16-krat več finančnih sredstev. To pomeni, da so za za nove igralce namenili več denarja kot španski, italijanski, nemški in francoski prvoligaši skupaj.

Zaradi nebrzdanega trošenja na nogometnem trgu je vlada že na začetku januarja napovedala omejitve. V začetni postavi bodo v novi sezoni lahko začeli trije neazijski igralci. Napoved se je izkazala za sporno, saj imajo nekateri kitajski klubi že sedaj več kot tri takšne igralce, ki povrh vsega v klubih služijo izdatno. Pred tem je veljalo, da lahko klub tekmo začne s štirimi igralci brez omejitve narodnosti in dodatnim azijskim igralcem, ki ni prihaja s Kitajske.

Omejitve že preprečile nekatere zvezdniške prestope

Predsednik kluba Tianjin Quanjian je po poročanju BBC-ja spreogovoril o prekinitivi pogajanj z nogometaši kova Diego Costa, Edinson Cavani, Radamel Falcao in Raul Jimenez. Prav tako je pred kratkim ugibanja o prestopu na Kitajsko zaključil Wayne Rooney, ki ostaja na Old Traffordu.

Kitajska želi vzgojiti novega Messija

Dodatne omejitve so toliko bolj nenavadne, če vzamemo v obzir, da je kitajski predsednik Xi Jinping velik nogometni navdušenec, ki si želi, da bi njegova država v prihodnosti postala nova nogometna velesila. Zaradi tega je nedolgo nazaj okrepil državno podporo nogometnemu projektu.

Kitajska nogometna zveza namerava do leta 2025 pod državnim pokroviteljstvom odpreti 50 tisoč nogometnih šol za mlade igralce. Prvi cilj projekta je, da bo do leta 2020 delovalo 20 tisoč novih akademij. Vsaka od šol bo izobraževala in trenirala približno tisoč mladih nogometašev.

»To je prava pot, da izberemo talentirane nogometaše. Zdaj končno niso več le sanje, da bi lahko tudi kitajski nogomet krojil svetovni vrh,« je prepričan podpredsednik zveze Wang Dengfeng, ki je pred časom dejal, da si želi na Kitajskem najti naslednika Argentinca Lionela Messija, petkratnega dobitnika nagrade za najboljšega nogometaša sveta.