»Imamo ideje, kupce in denar, a brez pravih ljudi novih projektov ne moremo zagnati,« že dalj časa opozarja Grega Milčinski, direktor podjetja Sinergise, ki razvija sisteme za pregled in urejanje prostorskih podatkov za podporo nepremičninskim evidencam in kmetijski politiki, prvemu na svetu pa je uspelo približali tedensko osvežene satelitske posnetke Zemlje navadnim uporabnikom.

Podjetje, v katerem deluje 35 sodelavcev, išče strokovnjaka za strojno učenje (data scientist/machine learning expert), ki bi v milijardah bitov podatkov, ki jih dnevno pošiljajo sateliti, našel uporabne vzorce, razvijalca spletnih aplikacij, ki bo te informacije prikazal uporabniku, java inženirja, odgovornega za nadaljnji razvoj platforme Sentinel Hub, ki je osupnila še Evropsko vesoljsko agencijo, ter sistemskega administratorja, ki bi pomagal vzdrževati virtualne strežnike na Amazonu ter nekaterih drugih oblakih, da bi vse skupaj neprekinjeno delovalo.

Že dlje časa iščejo tudi usposobljene razvijalce programske opreme. Milčinskega preseneča, da dovolj usposobljenih razvijalcev programske opreme že dlje časa nikakor ne morejo dobiti. »Saj ne iščemo kakšnih specialističnih znanj. Želimo si zgolj zagnane ljudi, ki hočejo prispevati, se učiti in v resnici razumeti, zakaj nekaj deluje tako, kot deluje.«

Podjetje, ki je vse bolj vpeto v projekte na področju vesolja, je lansko leto zaokrožilo z dobrima dvema milijonoma evrov prihodkov, letos načrtujejo 20-odstotno rast. Prav tako v svojo sredino z veseljem sprejmejo študente, ki končujejo šolanje, imajo intelekt in dobro poznajo osnove programiranja, ob delu na zanimivih projektih pa želijo priti do poglobljenega razumevanja razvoja.

Poleg dela na produktih, ki jih uporablja več kot 2,5 milijona uporabnikov letno, bodo novi sodelavci dobili tudi priložnost, da prispevajo v splošno dobrobit družbe, prilagodljiv delovni čas pa jim omogoča dober izkoristek prostega časa. »Lepi prostori, sveže sadje in ponedeljkove palačinke tudi nekaj malega prispevajo k dobremu počutju,« v smehu našteva Milčinski.

Sinergisov sedež podjetja je na Rudniku v Ljubljani, projekti pa zaposlenim ponujajo možnost potovanja v različne države sveta, tudi bolj eksotične, kot so Mauricius, Gana, Azerbajdžan in Moldavija.