Konec lanskega novembra je začel operativno delovati Sentinel-2, satelit Evropske vesoljske agencije (ESA) za opazovanje Zemlje. Sentinel-2 je del projekta Copernicus, njegove zmogljivosti pa so navdušujoče: vsakih deset dni (v Evropi vsak teden) posname celotno površino našega planeta z 10-metrsko ločljivostjo ter podatki v vidnem in infrardečem spektru.

Rezultati so uporabni na veliko področjih, lahko si na primer ogledamo aktualne posnetke območij, o katerih poročajo mediji. Pri naravnih nesrečah lahko hitro dobimo primerjavo območja pred nesrečo in po njej ter jo uporabimo za reševanje. V kmetijstvu lahko na primer sproti spremljamo stanje pridelkov. Daljinsko zaznavanje se sicer uporablja že več let, vendar je bilo doslej zaradi visokih stroškov satelitskih posnetkov zelo omejeno. Sentinel je sprožil pravo revolucijo, saj so podatki na voljo za kogar koli popolnoma brezplačno.

Vsak dan terabajt materiala

Ogromna količina podatkov pa seveda ni preprosta za obdelavo – v manj kot treh mesecih se je nakopičilo več kot 150.000 posnetkov, ki vsebujejo skoraj sto trilijonov pikslov. »Vsak dan se nabere dodaten terabajt materiala,« je povedal Grega Milčinski, direktor slovenskega start up podjetja Sinergise, v katerem so avtomatizirali postopke obdelave velike količine podatkov.

Za analizo satelitskih posnetkov Zemlje so seveda potrebna posebna orodja, Sinergise pa je kot prvo podjetje na svetu razvilo rešitve za te tehnične ovire in vsakomur, ki si to želi, omogočilo vpogled v podatke satelitskih posnetkov. Pripravili so tudi preprosto aplikacijo za brskanje, poimenovali so jo Razglednice iz vesolja. »Zainteresirani lahko preprosto navigirajo na območje, ki jih zanima, nastavijo merila, na primer čas, oblačnost in tip vizualizacije, preverijo, ali podatki na izbrani lokaciji obstajajo, in si ogledajo sliko. Praktično katerega koli območja na svetu,« je razložil Milčinski in dodal, da je seveda mogoče tudi primerjati posnetke iz različnih časovnih obdobij.

»Nekaj dni pozneje je na voljo že sveža slika,« pojasnjuje direktor ljubljanskega podjetja s 35 zaposlenimi, v glavnem informatiki in fiziki. »Konec leta bo ESA izstrelila še drugi satelit enakega tipa, to pa pomeni, da bodo podatki na voljo dvakrat pogosteje.«

Navdušeni tudi v Amazonu

V Sinergise so rešitev izdelali predvsem zaradi potreb njihovih naročnikov v Evropi in Afriki. Na ministrstvu za kmetijstvo bodo lahko s pomočjo časovnega sosledja posnetkov ugotavljali, ali je določena površina obdelana in tako upravičena do subvencij. V Nigeriji, Gani in Tanzaniji bodo s tehniko zaznave sprememb pokrovnosti tal opazovali rast urbanih območij. V Azerbajdžanu bodo spremljali aktivnosti na meji z Armenijo, s katero so tehnično še vedno v vojni. Tehnologija, ki so jo razvili, pa je seveda neprimerljivo širše uporabna, zato v podjetju Sinergise računajo na zanimanje z vsega sveta.

»Evropska vesoljska agencija je že potrdila raziskovalni projekt za vključitev naše storitve v njihove tako imenovane eksploatacijske platforme. Navdušenje so pokazali tudi v spletnem velikanu Amazon, v katerem so našo storitev podprli z dodelitvijo resursov v njihovem oblaku AWS,« je zadovoljen direktor podjetja Sinergise.

Iščejo nove sodelavce

Še posebno pa postanejo podatki, ki jih »prevajajo« v podjetju Sinergise, uporabni, če jih združijo s postopki daljinskega zaznavanja. »Poleg slike dobimo potem neposredno uporabne informacije, na primer območja, pokrita z vodo in s snegom, na kmetijskih površinah je mogoče prepoznavati območja pod vplivom suše in podobno,« pojasnjuje Milčinski. Na teh področjih sodelujejo s Centrom odličnosti Vesolje-SI in Znanstvenoraziskovalnim centrom Sazu.

V Sinergise pravijo, da je nabor možnosti tako širok, da nenehno iščejo strokovnjake, ki bi platformo in podatke uporabili za izdelavo novih proizvodov. Velik interes za storitve bo zahteval tudi zaposlovanje novih strokovnjakov z izkušnjami v razvoju velikih sistemov v oblaku. In kaj je največji izziv pri delu v start upu? »Zaradi hitrega tempa dela nenehno nastajajo spremembe, zato mora posameznik ves čas loviti ravnotežje, pri tem pa poskušati pomakniti voz malo naprej,« je sklenil sogovornik.