Bolj ko se sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju bliža koncu, boljša je Ilka Štuhec. Konec tedna je najprej osvojila drugo mesto v alpski kombinaciji, zmagala v superveleslalomu, sijajni uvrstitvi pa je nadgradila s tretjim mestom v alpski kombinaciji. Mariborčanka je osvojila mali kristalni globus v alpski kombinaciji ter postala šesta Slovenka s prestižno lovoriko. Pridružila se je velikim imenom slovenskega alpskega smučanja, kot so Bojan Križaj, Rok Petrovič, Mateja Svet, Špela Pretnar in Tina Maze. Z novimi 240 točkami se je Štajerka povzpela na skupno drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, z devetimi uvrstitvami na zmagovalni oder pa v tej sezoni zaostaja le za Američanko Mikaelo Shiffrin, zmagovalko nedeljske alpske kombinacije.

»V superveleslalomu sem si priborila odlično izhodišče za napad. Čeprav so bile temperature bolj pomladanske, sem vedela, da bo slalomska proga zdržala do zadnjih številk. Vedela sem, da bo treba delo opraviti zelo dobro in bo rezultat prišel. Uspela mi je dobra vožnja in sedaj se lahko veselim. O kristalnem globusu nisem razmišljala, saj sem vse svoje misli usmerila v dobra nastopa,« je bila srečna Ilka Štuhec. »Ilki je uspel eden boljših slalomov doslej, kot trener pa vselej opazim kakšno rezervo,« je pristavil trener Grega Koštomaj. Smučarka ASK Branika je imela tokrat zelo težko nalogo, saj jo je v boju za mali globus odlično napadla Federica Brignone. Italijanki je znova uspel odličen slalomski nastop, ki mu je bila kos le Mikaela Shiffrin, Ilka Štuhec pa je odgovorila z novo odlično slalomsko predstavo in preprečila, da bi zmagovalka petkove preizkušnje nadoknadila 40 točk zaostanka. Federica Brignone ga je v zanimivem dvoboju z drugim mestom le prepolovila.

Da je Mariborčanka obdržala izvrstno formo tudi po svetovnem prvenstvu, kjer je uradno postala najboljša smukačica na svetu, je dokazala na petkovi alpski kombinaciji, kjer je z vsem smučarskim znanjem po napaki ostala na nogah ter preprečila grd padec. Na sobotnem superveleslalomu je matirala tekmice kot Lindsey Vonn v najboljših časih. Mimogrede, Američanka je superveleslalom znova končala v snegu, potem ko je v zgornjem delu proge padla. Le Italijanka Elena Curtoni se je Mariborčanki približala na manj kot sekundo zaostanka, Avstrijka Stephanie Venier pa je zasedla tretje mesto. »Zamislila sem si povsem drugačno linijo smučanja, kot sem jo izpeljala,« je presenetila z izjavo Ilka Štuhec ter nadaljevala: »Ves čas sem improvizirala. Očitno sem bila hitra. A si nisem mislila, da bom s takšnim smučanjem prišla na najvišjo stopničko. Očitno sem v zelo dobri formi.«

V prid Tine Weirather le še 16 točk

Najhitrejši Slovenki na smučeh odlično kaže tudi v skupnem superveleslalomskem seštevku, v katerem po dveh zaporednih zmagah za vodilno Tino Weirather zaostaja za 16 točk, do konca svetovnega pokala pa sta še dve preizkušnji, in sicer v Južni Koreji in ZDA. »Ne razmišljam o lovorikah. Skušam se osredotočiti na vsak nastop posebej. V tej sezoni se je izkazalo, da me le takšno razmišljanje lahko pelje do vrhunskih uvrstitev,« odgovarja Ilka Štuhec, ki sicer v superveleslalomskem seštevku za deset točk zaostaja še za Laro Gut, ki pa je po uspešni operaciji prednjih kolenskih vezi in meniskusu že končala sezono. Za osvežitev spomina: Ilka Štuhec ima v smukaški razvrstitvi pred zadnjima dvema preizkušnjama 137 točk prednosti pred Italijanko Sofio Goggio.

»Ko je Ilka pridrvela v cilj in imela ogromno prednost pred Stephanie Vernier, sem vedel, da bomo dosegli novo vrhunsko uvrstitev. Avstrijka je namreč v odlični formi, poleg tega pa je del, ki sem ga pokrival na progi, izpeljala odlično,« je po šesti zmagi sezone v svetovnem pokalu povedal Grega Koštomaj. »Globusi so dosegljivi, do njih pa vodi le odlično smučanje, kakršno je Ilka pokazala na zadnjih tekmah v Crans Montani. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Ilka hitra tudi do konca sezone,« je zaključi trener slovenske alpske smučarke, ki je v tej sezoni presenetila tekmice ter si pridobila številne simpatizerje.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se je v ženskem delu poslovil od evropskih prizorišč. Do konca sezone bodo najhitrejše alpske smučarke najprej prihodnji konec tedna tekmovale na olimpijski generalki v hitrih disciplinah v Pjongčangu v Južni Koreji, potem tehničnih v Squaw Valleyju v Kaliforniji, finale svetovnega pokala pa bo tretji marčevski teden v Koloradu.

Kline in Čater blestela v olimpijskem Kvitfjellu

Za slovenskimi alpskimi smučarji je odličen konec tedna. Po petkovi smukaški zmagi Boštjana Klineta je Mariborčan v Kvitfjellu dosegel še dve uvrstitvi med najboljšo deseterico. Štajerec je bil v smuku sedmi, v superveleslalomu pa osmi. Slovenski uspeh je z najvišjo uvrstitvijo v karieri dopolnil Martin Čater, ki je na superveleslalomu zasedel šesto mesto, potem ko je za 44 stotink zaostal za zmagovalcem Petrom Fillom. Italijan je prvič v karieri v superveleslalomu ugnal vse tekmece. Sobotni smuk je dobil Kjetil Jansrud, ki je izkoristil domač teren, saj živi v bližini olimpijskega prizorišča.

Čeprav se je Kline na superveleslalomu uvrstil med najboljšo deseterico, je imela njegova uvrstitev nekaj grenkega priokusa. Najhitrejši Slovenec je namreč edini izmed najhitrejših tekmoval v slabši vidljivosti. S startno številko 2 je smučal izvrstno ter bil dolgo časa v vodstvu. Kazalo je, da se bo prvič v sezoni uvrstil na superveleslalomske stopničke. Toda pri številki 9, ki jo je nosil Jansrud, je posijalo sonce, ki je grelo ozračje do konca tekme, kar so izkoristili najboljši alpski smučarji. Med njimi tudi Čater, ki je imel celo najhitrejša vmesna časa, v spodnjem delu proge pa je naredil manjšo napako. Čaterja so poleg Filla prehiteli le alpski smučarski velemojstri, kot so Hannes Reichelt, Erik Guay, Aleksander Aamodt Kilde in Beat Feuz. Z odlično predstavo je Čater v skupnem superveleslalomskem seštevku napredoval na 23. mesto in si priboril nastop na finalu svetovnega pokala v Aspnu.

Naslednji preizkušnji svetovnega pokala bosta konec tedna v Kranjski Gori.