Popotnica Celjanov pred obračunom z Vardarjem, ki je v zadnjih treh sezonah trikrat izpadel v četrtfinalu lige prvakov in mu je trikrat zapored le korak zmanjkal do sklepnega turnirja četverice v Kölnu (zanj so bili usodni Flensburg leta 2014, Kielce 2015 in Veszprem 2016), sta dve mednarodni zmagi v Zlatorogu v štirih dneh: proti evropskemu prvaku Kielcam v ligi prvakov (34:33) in Tatranu v ligi Seha (39:30). A precej slabša je celjska statistika z ekipo iz Skopja, kajti na dosedanjih petih medsebojnih tekmah – od tega treh v tej sezoni – pivovarji še nikoli niso zmagali ali pa vsaj remizirali.

Vardar kar s petnajstimi tujci

O kakovosti 15-članske Vardarjeve »tujske legije« (štirje Španci, trije Hrvati, Srbi in Rusi, po en Črnogorec in Brazilec) dovolj pove že podatek, da je ekipa španskega trenerja Raula Gonzaleza na 28 tekmah v ligi prvakov in Sehi v tej sezoni le štirikrat izgubila, od tega samo enkrat doma (Rhein Neckar). »Igrali bomo proti vrhunski, dobro sestavljeni in homogeni ekipi, ki redko izgublja. Vardar je močan v obrambi, kjer igra sistema 6-0 in 5-1, krasi pa ga tudi odličen in hiter (pol)protinapad. V igri na postavljeno obrambo sta srednja zunanja igralca, Hrvata Luka Cindrić in Igor Karačić, tista, ki dajeta ton njihovi igri in ustvarjata razliko. Pri Vardarju zares ne vidim šibkih točk,« ocenjuje celjski trener Branko Tamše.

A Tamše ne glede na nasprotnika ostaja zvest svoji rokometni filozofiji. »Vedno me najbolj zanimata moja ekipa in njena igra, tudi tokratna tekma ni izjema. Če bomo na ravni, ki jo zmoremo, in če bomo pokazali tisto, kar znamo, utegne biti zelo zanimiva in lahko iztržimo marsikaj,« dodaja Tamše, ki bo skupaj z igralci danes vsaj delno z mislimi tudi v Velenju in Zagrebu. Ko se v Skopju ne bo končal še niti prvi polčas, bo Gorenje ob 18. uri v Sehi gostilo Meškov Brest, morebitna zmaga Velenjčanov proti Belorusom pa bi Celjanom že prinesla uvrstitev na sklepni turnir četverice. Ob 20. uri bodo oči pivovarjev nato uprte v Hrvaško, kjer se bosta pomerila Zagreb in Kristianstad, neposredna tekmeca Celjanov za napredovanje v osmino finala lige prvakov. Skupina B, 12. krog: Rhein Neckar – Meškov Brest 25:24 (11:12), danes ob 17.30: Vardar – Celje PL, ob 20. uri: Zagreb – Kristianstad, jutri ob 18. uri: Kielce – Pick Szeged.

Györi poskrbel za katastrofo

Trije porazi na treh tekmah je izkupiček rokometašic Krima v drugem delu lige prvakinj, ki so ga začele prav s katastrofalnim porazom proti Györiju na Madžarskem (22:39). Na Kodeljevem bo danes obračun nekdanjih prvakov Evrope (Krim v letih 2001 in 2003, Györi 2013 in 2014), na katerem so gostje seveda velike favoritinje. Krimovke bodo znova nastopile brez Elizabeth Omoregie, ki še vedno okreva po poškodbi kolena, po poškodbi gležnja se vrača Tamara Georgijev, vprašljiv je nastop Laure Kamdop, s težavami pa se ubadata tudi Mirjeta Bajramoska (stopalo) in Aneta Benko (hrbet).

»Györi ima zvezdniško zasedbo in če kateri izmed igralk ne gre, njeno vlogo prevzame kakšna druga. Vseh šestdeset minut bomo morali igrati na visokih obratih in s čim manj napakami, če želimo vzeti skalp Madžark,« se pred tekmo z Györijem, ki je v minulem krogu doma remiziral z Larvikom (27:27), čeprav je slabe tri minute pred koncem zaostajal s 24:27, zaveda trener Uroš Bregar. V tem tednu je že dobil okrepitev za novo sezono, saj je dvoletno pogodbo podpisala 22-letna in 180 centimetrov visoka ukrajinska krožna napadalka Olga Peredirij, trenutno članica slovaških Michalovc. Skupina 2, 8. krog, danes ob 17. uri: Larvik – Bukarešta, ob 19.15: Krim Mercator – Györi, jutri ob 16.50: Esbjerg – Midtjylland.