To je izjava, ki boža vsaka ušesa in lepo sede v srce, če je ne bi izrekel predstavnik države, ki že več kot 40 let ravna točno nasprotno. Človek bi pomislil, da bo podpredsednik ZDA (ki jo je izrekel) kmalu odletel, saj je njegov šef, predsednik ZDA Donald Trump, v predvolilnem času obljubljal prav nasprotno. Že kmalu po inavguraciji je začel svoje obljube udejanjati.

Če ne bi poslušali Trumpovih izjav, bi podpredsedniku Miku Penceu še kaj verjeli. A Trump je napovedal: najprej Amerika, potem šele ostalo. Prvi ukrep je bil, da je ljudem sedmih držav, kjer prevladuje islamska veroizpoved, prepovedal vstop v ZDA. Pa ne bo udrihal samo po državljanih drugih narodnosti, kratko bodo potegnili tudi revnejši Američani. Naredil bo vse, da izniči z veliko muko doseženo zdravstveno zavarovanje. Tega pred Obamo ni bilo deležnih skoraj 50 milijonov Američanov. In na meji z Mehiko bo postavil velik zid, ki naj bi ga plačali Mehičani. Podprl je vse projekte, ki so obtičali zaradi ogrožanja narave.

Spomnimo se ameriškega obleganja Kube, direktnega vmešavanja Američanov v Čilu, Vietnamu, Koreji, zadnje avanture v Afganistanu in Iraku, uboja Osame bin Ladna v Pakistanu in še mnogo drugih vmešavanj ZDA po svetu. Vse to ni imelo nič z vrednotami in cilji – spodbujanje miru in blaginje s svobodo, ki jo omenja podpredsednik ZDA. Naj spomnim še, da Američani podpirajo režime, kot so v Izraelu, Savdski Arabiji, Kuvajtu, in še mnoge druge.

Taka vmešavanja so pripeljala do 11. septembra v New Yorku. Umrlo je več kot 3800 nedolžnih ljudi. Nedolžni so bili tudi Američani, ki jih je javno obglavila Islamska država. Američani bodo tarča povsod, kjer so Američani počeli slabe stvari.

In Evropa, ki jo je omenil podpredsednik Pence? Tudi ta ima mnogo masla na glavi, še posebno iz časa kolonizacije po svetu. Če pogledamo, kje so se zgodili napadi, so bile glavna tarča države, ki so pustile mnogo slabih spominov: Francija, Anglija, Španija, Belgija, Nemčija. Torej gre za podobno dediščino, ki jo delita omenjeni celini, pa še podobno zavezanost k miru in blaginji.

Kaj pa Slovenija kot sestavni del EU? Resda nikoli nismo bili kolonizatorji, prej narobe, zato nas kazen v obliki terorističnih napadov še ni doletela. Politiki so nas žejne peljali čez vodo, ko so nas prepričali, da je Nato za nas koristna tvorba, ki nas bo obvarovala pred morebitnim napadalcem. A Nato se je pokazal kot agent orožarske industrije ZDA in nekaterih večjih držav EU. Ukrajina je samo izgovor, da se išče povod za kako novo vojno, in Slovenija sodeluje zraven. Pošilja vojake v Afganistan, Irak, sedaj še v Latvijo. Samo da bomo pohvaljeni.

Če pogledamo še blaginjo, demokracijo in pravno državo, je stanje tako, da ima en procent prebivalcev, spet večinoma iz ZDA in EU, v lasti več kot 60 odstotkov bogastva sveta. Vsi sporazumi, tako Ceta kot TTIP, prej pa Nafta, so napeljani k selitvi preostalega bogastva k bogatim. Tudi tu slovenska politika kaže, da smo ubogljivi hlapci v upanju, da bomo dobili kako drobtino zraven.

Ni verjetno, da se bo slovenska politika iz vsega tega kaj naučila. Kaznovani bomo državljani. In ni druge rešitve kot zamenjati tako politiko. Ali pa ostanemo ovce. Njihova usoda nam je vendar znana.

Zdravko Petrič Kostanjevica na Krki