Adriano Solano je imel kar nekaj težav že pred prihodom na prizorišče SP, ko je v Parizu na poti na Švedsko, kjer je nameraval trenirati, na letališču čakal na drugo letalo. Tamkajšnje oblasti so pri preverjanju posumile, da ni smučarski tekač.

22-letnik je dejal, da so bili njegovi dokumenti ustrezni, s seboj pa je imel tudi poverilno pismo s potrdilom, da ima pokrite stroške tako za trening na Švedskem kot za nastop na SP. Kljub temu so ga Francozi čez nekaj dni izgnali iz države. »Bili so diskriminatorni zaradi mojega državljanstva ali pojave.«

Venezuelec je imel precej opravka tudi z 10-kilometrsko preizkušnjo v klasični tehniki, a je v cilj kljub temu prispel z nasmeškom na obrazu. V kvalifikacijski skupini je sicer zmagal Hrvat Krešimir Crnković. Marsikdo se bo vprašal, če so takšni nastopi smiselni, a spomnimo se na olimpijsko načelo o pomembnosti sodelovanja.

Temu odločno pritrjuje letošnja številčna in pestra udeležba držav na tekmovanju na Finskem. Čeprav velja nordijsko smučanje za šport z dokaj ozkim vrhom držav, ki lahko posežejo po odličjih, je za 51. nordijsko svetovno prvenstvo prijavljenih 683 športnikov iz kar 61 držav.

V Lahtiju se danes s sprinterskimi tekmami v smučarskem teku začenja svetovno prvenstvo. V slovenskem taboru si največ obetajo od ženskega sprinta, kjer se spogledujejo s finalnim nastopom. Finalne odločitve se bodo začele ob 16:30.