»V sprintu imamo veliko možnosti. Žal so kolajne le tri,« je v nedeljo v Planici glavni trener tekaške reprezentance Stefano Saracco s širokim nasmehom povzel možnosti tekačic na bližnjem nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju. V tekaškem taboru medalja ni prepovedana beseda, kot pove tudi bronasta olimpijka Vesna Fabjan, za katero bo to zadnje prvenstvo v paradni disciplini. Vznemirjenje pred glavnim tekmovanjem v sezoni je močno povečal zmaga Anamarije Lampič na tekmi svetovnega pokala pred dobrim tednom na generalki olimpijskega prizorišča v Pjongčangu. Ne gre samo za to, da je po zmagah Petre Majdič in Vesne Fabjan v istem mesecu leta 2011 po šestih letih slovenska tekačica znova na vrhu zmagovalnega odra. Predvsem gre za ugled, razpoloženje, vzdušje in pričakovanje pred začetkom tekem v Lahtiju čez teden dni.

»Zmaga ogromno pomeni za vso ekipo, ne samo za Anamarijo, ki je s tem že dokazala zelo visok potencial. Ni pa samo zmaga. Veliko se spremni tudi v glavah športnikov. Vsaka zmaga dviga športnika. To lahko za Anamarijo pomeni le še več zmag. Drugi bodo tudi bolj samozavestni,« je Saracco dal uspehu dodatni pomen po psihološki plati. Glede izbora ekipe ni imel velikih težav. Poleg velike četverice, Anamarije Lampič, Vesne Fabjan, Katje Višnar in Alenke Čebašek, so zraven še Lea Einfalt, rezervistka Eva Urevc ter trije tekači, Janez Jony Lampič, Miha Dolar in Miha Šimenc.

Glede drsalnega sprinta bo glavna pozornost namenjena Vesni Fabjan, ki ob olimpijskem bronu v Sočiju želi karieri dodati še drugo veliko kolajno, ki jo je leta 2011 v Oslu na zadnjem vzponu 'podarila' Petri Majdič. V zadnjem obdobju se je ubadala predvsem z bronhitisom: »Glede na bolezen bi rekla, da sem kakšen dan 70-odstotno pripravljena, kakšen dan pa samo 30-odstotno. Vse delam po občutku iz dneva v dan. Upam, da so zdaj neprijetne stvari in vsa smola mimo. V Lahtiju bo odvisno od dneva. Beseda medalja ni prepovedana, a so samo tri, vemo pa, kakšna so svetovna prvenstva.«

Izjemno močna naveza, ki lahko meša štrene vsem, bo štafeta Lampič-Višnar v sprintu dvojic v klasiki. »To tekmo najtežje pričakujem. Mislim, da imava s Katjo lepe možnosti,« je samozavestno motivirana Anamarija Lampič, ki posebne evforije po zmagi ne čuti (več) in glasno poudarja, da je ne zanima samo sprint. »Z Anamarijo se dobro razumeva in to bi lahko bilo pomembno tudi v smučini,« pravi slovenska Norvežanka Katja Višnar, ki je kapetanka ali mama reprezentance, kot jo je imenovala Lampičeva. Ima zelo pomembno vlogo za vzdušje in odnose v ekipi, kar je kar zapletena naloga. Prav zaradi tega Saracco nima lahkega dela, čeprav kot pravi, se z vsemi zelo dobro razume.

A misli niso samo pri Lahtiju. V nedeljo si je Saracco v Planici ogledal tudi tekmo slovenskega pokala Geoplin. Kot je dejal, najprej zato, da vidi bodočo generacijo slovenskih tekačev in to, kako po preboleli mononukleozi napreduje Nika Razinger. »To je moja velika atletinja in zadovoljen sem, da napreduje iz tedna v teden in bo v dobrem stanju lahko začela naslednjo sezono,« Saracco, 44-letni nekdanji tekač iz Brussona, ni pozabil na potencial nekdanje mladinske svetovne prvakinje in na široko bazo članic zaledja (Slabanja, sestri Klemenčič, Žavbi Kunaver) z zlato junakinjo EFOM Anjo Mandeljc, ki velikih tekem ob taki konkurenci (še) ne bodo videle.

Po drugi plati biatlonska reprezentanca premore le dve konkurenčni biatlonki, nekdanji tekačici Tejo Gregorin in Anjo Eržen, ki bosta danes nadaljevali biatlonsko svetovno prvenstvo v Hochfilznu na 15 kilometrov. »Vesel sem, da je glede na nihanja v sezoni tudi Lea Einfalt zdaj zelo dobro pripravljena. Tudi Jony Lampič je v Planici pokazal, da je dobro pripravljen za sprinte. Seveda računam na Miho Dolarja in Miho Šimenca, čeprav ima nekaj težav z zdravjem,« Saracco omeni tudi tekače, ki so pod njegovim vodstvom naredili korak bližje svetovnemu vrhu. Generalka za Lahti bodo tekme konec tedna v mestu Otepää v Estoniji.