Ko so na novinarski konferenci pred današnjim drsalnim sprintom norveški novinarji vprašali Pettra Northuga, kakšno formulo predlaga norveškim tekačicam, da na popoldanski preizkušnji premagajo veliko tekmico iz Švedske Stino Nilsson, je zelo kratko pripomnil: »To bo pa zelo težko.« Kralj zadnjega svetovnega prvenstva v Falunu in s 13 zlatimi kolajnami tudi kralj svetovnih prvenstev ni želel olepševati možnosti, čeprav je znan po tem, da zna podpihovati večno norveško-švedsko rivalstvo. To bo zaznamovalo tudi današnji prestižni začetek 52. svetovnega prvenstva v Lahtiju. Stina Nilsson je zmagala na zadnjih treh drsalnih sprintih v sezoni, Norvežanka Maiken Caspersen Falla je bila na vseh druga, rojakinja Heidi Weng tretja. Sprinterski drsalni vrh zaznamujejo tekačice Švedske, Norveške in ZDA, šele potem so ostajale drobtinice za posameznice iz Švice, Nemčije, Italije in – Slovenije.

Drsalni sprint velja za eno najbolj zanimivih preizkušenj. Ponuja največ dinamike, največ zapletov, največ tesnih odločitev in še največ možnosti za pozitivno presenečenje slovenske sedmerice. »Upam, da se bodo vse okoliščine ujele na pravi dan,« si želi Vesna Fabjan, za katero je današnji debeli četrtek veliki dan, na katerega je čakala od Sočija. »Ko sem z bronhitisom ležala v postelji in razmišljala, da imam čez štirinajst dni že tekmo svetovnega prvenstva, so se mi velika pričakovanja zdela nemogoča. A sem vseeno zaradi izkušenj posvetila pozornost drugim področjem, ki so tudi pomembna. Tudi zato sem nastopila na tekmi v Otepääju, čeprav rezultat ni bil v ospredju,« je bila v pričakovanju dneva D kljub težavam zbrana. Veliko pozornost je namenila predvsem smučem, saj je bilo prav to po njenem ključno, da ni izkoristila več priložnosti. Fabjanova je tudi edina, ki se je v tej sezoni uvrstila v veliki finale drsalnega sprinta (Toblach/Dobbiaco) in enkrat v polfinale. Trojica Anamarija Lampič, Katja Višnar in Alenka Čebašek je bila vedno korak prekratka v četrtfinalu.

»Upam, da bom prav v Lahtiju v najboljši tekaški formi,« pravi najmlajša iz slovenske četverice Anamarija Lampič. Po zmagi na tekmi v Koreji (v klasičnem koraku) in s 15. mestom na zadnji tekmi svetovnega pokala v Estoniji v soboto, kar je bila najboljša slovensko uvrstitev, je tudi najbolj izstopajoča slovenska tekačica zadnjega časa. Od uvrstitve v polfinale so jo ločile desetinke sekunde ali nekaj sreče glede skupin, kot tudi Katjo Višnar in Alenko Čebašek. Vse čakajo na Lahti »loto«. »Glede na uvrstitve je moj cilj uvrstitev med petnajsterico, več bo poseben izziv,« pravi Lampičeva. Na prvenstvu nastopa tudi njen leto mlajši brat Janez, ki je na zadnji tekmi v Estoniji za las zgrešil trideseterico, s čimer bi se pridružil Mihi Šimencu med dobitniki točk svetovnega pokala, kar je za moški del reprezentance poseben dosežek. Glede na omejeno kvoto iz velikih reprezentanc jo možnosti za Lampiča, Šimenca in Luka Dolarja tokrat več. »Komaj čakamo, da se začne. Razpoloženje je odlično,« poroča Miha Šimenc, ki je imel možnost progo videti šele včeraj popoldne.

Današnji spored v Lahtiju: kvalifikacije drsalnega sprinta (15.00), izločilni teki (17.30).