V izločilnih bojih lige prvakov se že petindvajset let ni zgodilo, da bi v enem večeru lige prvakov v povprečju padlo kar sedem golov na tekmo tako kot na torkovih poslasticah med Manchestrom Cityjem in Monacom (5:3) ter Bayerjem iz Leverkusna in Atleticom iz Madrida (2:4). Manchester in Atletico sta si že na uvodnih obračunih morda priigrala odločilno prednost za uvrstitev med osmerico najboljših evropskih moštev.

Oblak bo še počakal na vrnitev

Atletico Madrid je pod vodstvom trenerja Diega Simeoneja doslej vedno napredoval v četrtfinale. Očitno bo karizmatičnemu Argentincu uspelo še v četrtem poskusu zapovrstjo. Bayerju v zadnjem obdobju nikakor ne uspe ujeti šampionskega pridiha, ki ga je imel ob prelomu tisočletja, ko se je uvrstil v veliki finale lige prvakov. Nemci so v končnici tega tekmovanja na zadnjih desetih tekmah izgubili kar devetkrat. Zanimivo – edino zmago so pred dvema letoma vpisali ravno proti Atleticu (1:0), a kasneje izpadli po streljanju enajstmetrovk. Madridčani so na najvišji ravni prvič po dveh desetletjih zabili štiri gole v gosteh, kar jim pred povratnim dvobojem zagotavlja miren spanec.

Trenutek slave je znova dočakal napadalec Antoine Griezmann, ki je v Leverkusnu postal vodilni klubski strelec v evropskih tekmovanjih. Dosegel je že trinajst zadetkov, enega manj je prispeval legendarni in že pokojni Luis Aragones. V odlični formi je francoski napadalec Kevin Gameiro, ki je na zadnjih dveh tekmah Atletica prispeval štiri gole, medtem ko je Saul Niguez s petimi doseženimi zadetki postal najučinkovitejši španski nogometaš v tej evropski sezoni. Slovenski vratar v dresu Atletica Jan Oblak je resda pozdravil poškodbo rame, a ga Simeone še ni uvrstil v začetno enajsterico. Morda bo priložnost dočakal na nedeljskem popoldanskem derbiju španske lige proti Barceloni. Za Bayer je vso tekmo igral reprezentant Kevin Kampl in bil najbolje ocenjen nogometaš domačega moštva.

Monaco prestrašil City

Enega najbolj razburljivih trenutkov na klopi Manchester Cityja pa je dočakal večkrat kritizirani trener Josep Guardiola. Njegovo moštvo je šele drugič v ligi prvakov doseglo pet golov na eni tekmi, sploh prvič pa je v enem polčasu štirikrat zatreslo nasprotnikovo mrežo. »Navijači so lahko uživali. Osem golov na eni tekmi? To se zgodi, ko obe moštvi igrata napadalen nogomet,« je rekel Josep Guardiola, ki je zagotovil, da se City na povratni tekmi ne bo branil. »Monaco lahko doseže milijon golov. So izredno močni v napadu, na kar sem opozarjal že pred prvo tekmo.«

Guardiolovo tezo potrjujejo tudi statistični podatki, saj je Monaco z naskokom najučinkovitejše moštvo v najboljših petih evropskih ligah, saj so v vseh tekmovanjih na štiridesetih tekmah dosegli že 107 zadetkov. Kolumbijec Radamel Falcao je v Manchesteru dosegel dva, kar mu je pri prejšnjem klubu, Cityjevem mestnem tekmecu Unitedu, uspelo na petnajstih tekmah. Falcao je v drugem polčasu sicer zastreljal enajstmetrovko, s katero je imel Monaco imenitno priložnost, da pobegne angleškemu tekmecu na prednost s 3:1. »Ravno zapravljen kazenski strel je prelomil tekmo in City obdržal med živimi. To je bila ena najspektakularnejših evropskih tekem v tej sezoni. Prepričan sem, da imamo še vedno dovolj možnosti za napredovanje,« je pristavil Monacov trener Leonardo Jardim.