Potem ko je po lanskem odstopu Marka JazbecaLidija Glavina začasno prevzela vodenje Slovenskega državnega holdinga (SDH), so jo člani nadzornega sveta pod vodstvom Damjana Beliča imenovali za predsednico uprave s štiriletnim mandatom. Nadzorniki pa niso imenovali drugega člana uprave. Za to funkcijo se je kot najresnejši kandidat omenjal Matevž Marc, nekdanji član uprave Save, zdaj pa nadzornik Elesa, podpirali pa so ga predvsem v vladni stranki SD.

Po imenovanju je Glavinova odstopila z mesta članice nadzornega sveta SDH. Temu je predsedovala, dokler sredi julija lani ni prevzela vodenja paradržavnega holdinga. Takrat ji je bila funkcija nadzornice začasno zamrznjena. Pri izbiri predsednice uprave SDH, ki upravlja približno 12-milijardno premoženje države, je bila pomembna že izkazana primerna kompatibilnost predsednice uprave z obstoječo članico uprave Nado Drobne Popovič in dosedanje uspešno timsko vodenje družbe, so povedali v SDH. Glavinova ima tako slovensko kot italijansko državljanstvo, po izobrazbi je diplomirana ekonomistka, v preteklosti pa je desetletje delovala na vodilnih mestih Elektroluxa in Husquarne Forest & Garden.

Tretji član uprave bo imenovan po popolnitvi nadzornega sveta

Nov postopek imenovanja člana uprave SDH bodo nadzorniki začeli, ko bo državni zbor popolnil nadzorni svet oziroma najkasneje na aprilski seji. Zaradi smrti namestnika predsednika nadzornega sveta Drage Ferfolje in prestopa Glavinove iz nadzorniških vrst v upravljalske vrste SDH sta prosti dve mesti. Zanju so na finančnem ministrstvu prejeli 17 prijav, po neuradnih podatkih pa naj bi se v ožji izbor uvrstili štirje kandidati, izmed katerih naj bi bila imenovana dva nova člana nadzornega sveta.

Še do seje je bilo imenovanje Glavinove negotovo. Po prvotnem načrtu bi morala postati predsednica uprave SDH že prejšnji teden, vendar se član nadzornega sveta Duško Kos, ki je blizu SD, zaradi bolezni seje ni udeležil. Zato so bili nadzorniki nesklepčni. Kos naj bi se sicer zavzemal za Marčevo imenovanje za člana uprave SDH.