Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) naj bi danes odločali o imenovanju Lidie Glavina, ki začasno vodi SDH, za predsednico uprave s polnimi pooblastili. Prav tako naj bi zapolnili mesto člana uprave, ki se je spraznilo po oktobrskem odstopu Anje Strojin Štampar. Edina v vodstvu SDH, ki ima polni mandat, je tako Nada Drobne Popovič. O tem, ali bodo omenjena imenovanja danes tudi res izpeljana, je bilo včeraj mogoče slišati različne napovedi, bolje obveščeni pa so menili, da bo uprava SDH naposled vendarle popolnjena.

Bo kandidat SD vendarle imenovan?

To pa se bo po mnenju naših sogovornikov lahko zgodilo le v primeru, da bodo nadzorniki za člana uprave SDH potrdili nekdanjega člana uprave Save in aktualnega nadzornika Elesa Matevža Marca. Za Marčevo imenovanje namreč odločno navija najmanjša vladna stranka SD. V preostalih dveh koalicijskih partnericah so nad njim manj navdušeni; še zlasti naj bi imeli pomisleke v DeSUS. Med drugim na Marca letijo očitki, da je pretesno povezan z nekaterimi vodilnimi člani SD, v njegovi pisni predstavitvi kandidature za člana uprave SDH naj bi kar mrgolelo napak…

A se SD po naših informacijah ne da. Na nedavnem koalicijskem vrhu naj bi njeni predstavniki jasno poudarili, da korektni koalicijski odnosi pomenijo tudi ustrezno sodelovanje partnerjev pri kadrovanju. Čeprav v SMC nenehno poudarjajo, da ima najmanjša vladna stranka glede na število poslanskih mest prevelike kadrovske apetite, je premier Miro Cerar Socialnim demokratom menda prisluhnil in jim zagotovil, da se bo za Marčevo imenovanje pri predsedniku nadzornega sveta SDH Damjanu Beliču osebno zavzel. V delu koalicije se namreč bojijo, da v primeru neupoštevanja predloga SD nadzorni svet SDH tudi v prihodnje ne bo popolnjen. Po njihovi razlagi namreč lahko imenovanje ustavi že odsotnost enega od treh še preostalih nadzornikov, odsotnost Duška Kosa, ki je blizu SD, na seji nadzornega sveta SDH prejšnji teden pa vidijo prav kot posledico (tedaj) neusklajene podpore Marcu.

Za izpraznjeno mesto člana uprave naj sicer ne bi manjkalo zanimanja – potegovalo se je okoli 15 kandidatov. Eden od treh, ki so se poleg Marca uvrstili v ožji izbor, je po naših informacijah Žiga Škerjanec, dolgoletni pravnik v SDH in član nadzornega sveta Luke Koper. Prav tako naj bi bil v ožjem izboru eden od direktorjev Leka.

Kljub temu da si v koalicijskih vrstah želijo, da bi SDH danes dobil polno upravo, pa o tem vendarle niso povsem prepričani. Predsednik nadzornega sveta Damjan Belič, ki je sicer blizu SMC, namreč imenovanju Marca ni naklonjen.

SDH pa nima zgolj nepopolne uprave, temveč tudi okrnjen nadzorni svet. V njem manjkata dva člana. Eno mesto se je izpraznilo, ko se je Glavinova (začasno) preselila na čelo uprave, drugo pa s smrtjo namestnika predsednika nadzornega sveta Draga Ferfolje, takratnega vodje prodaje motorne elektro opreme v družbi Mahle Letrika, ki je bil favorit DeSUS. Na javni poziv za zapolnitev praznih mest v nadzornem svetu SDH so na ministrstvu za finance prejeli 17 prijav. Kot so nam povedali, je strokovna komisija, ki jo je imenovala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, v skladu z zakonom o SDH že pregledala in ovrednotila vse prijave ter predlog kandidatov predložila ministrici. Ta naj bi ga v kratkem poslala vladi, končna odločitev pa bo v rokah državnega zbora.

Razmišljanja o zamenjavi vseh nadzornikov

Kdo se je uvrstil na seznam menda štirih kandidatov, nam na finančnem ministrstvu niso želeli razkriti. Po navedbah naših virov naj bi bil eden od njih Željko Puljić, ki je blizu DeSUS. Stranka upokojencev menda vztraja, da Ferfoljo nadomesti njihov človek. Puljić je predsednik uprave Iskratela, v času, ko je Telekom vodil Bojan Dremelj, pa je bil član njegove uprave. Nekateri naši sogovorniki pa ne izključujejo niti možnosti, da bi v kratkem odšel še kdo ali morda celo vsi trije sedanji nadzorniki SDH. Drugi pa pravijo, da razloga za njihov odhod ni in da gre zgolj za preusmerjanje pozornosti.

Da se pri izbiri novih članov uprave in nadzornega sveta SDH dviguje precej prahu, ni presenetljivo. Še v tem letu se bodo namreč iztekli mandati članom nadzornih svetov v približno dvajsetih podjetjih, ki jih upravlja paradržavni holding. Med njimi so tudi nekatera največja ter za kadrovanje politikov in lobijev najzanimivejša. To so Petrol, Telekom, Luka Koper, Geoplin, Pozavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav. Zaradi izteka mandata bodo nove nadzornike dobili tudi v Elektru Gorenjska, Elektru Primorska, Uniorju Zreče (v kratkem naj bi SDH začel njegovo prodajo), pa v Termah Olimia, ki jih je do prevzema ministrske funkcije vodil Zdravko Počivalšek…