Prvo priložnost so si Španci priigrali po prodoru Carrasca, ki žoge nazadnje ni spravil mimo obrambe, iz kota pa nato ni bilo nevarnega predložka. Pritisk se je stopnjeval in v 12. minuti je po neposrečenem izbijanju predložka Filipeja Luisa avtogol Wendella preprečila prečka. V napadu pred tem je bil v priložnosti Antoine Griezmann, ki je neuspešno meril med noge domačega vratarja Lena.

Priložnost se je nekaj minut zatem ponudila tudi Bayerju, a je madridska obramba uspela blokirati strel Kampla. V 17. minuti pa je obramba domačinov, ki so jo nasprotni igralci brez večjih težav prebijali po desnem boku, vendarle klonila. Prodor v kazenski prostor je z odmerjenim diagonalnim strelom z levico zaključil Saúl Ñíguez.

Bayer je nadaljeval s kombinatorno igro, a je bila obramba Atlética bistveno bolj zanesljiva in nasprotniku ponujala zelo malo prostora. Ko se je že zdelo, da bi si domačini lahko pripravili izrazitejše priložnosti, je na sredini igrišča napako storil Dragović; pobegnil je KévinGameiro in zatem, ko je z žogo pritekel v kazenski prostor nasprotnika, podal do utekajočega Griezmanna, ki je za 2 : 0 zadel od prečke.

V drugem delu prvega polčasa so bili Nemci po izvajanju kota blizu priključka, a je Kamplov strel z roba kazenskega strela, ki ga je uperil v desni zgornji kot, ubranil Moyà. V akciji pred tem bi Koke pri prestreganju predložka kmalu zadel lastno mrežo. V 34. minuti je imel tretji gol Špancev na nogi Griezmann, ki pa ga je z dobro postavitvijo preprečil nemški vratar Bernd Leno.

Sporna enajstmetrovka in gol Torresa

Začetek drugega dela je prekrižal načrte Madridčanom, saj so domači kmalu zadeli. Priložnost za predložek je s podajo pripravil Kampl, v osrčju obrambe pa je bil z zavrtinčenim strelom na drugo vratnico natančen Bellarabi. Bayerjev branilec Dragović je imel na drugi strani še vedno veliko težav s hitrim Gameirom, ki ga je sicer zaustavil izven kazenskega prostora, a je bila po sodniški napaki dosojena enajstmetrovka. S strelom po sredini jo je uspešno izvedel kar Gameiro.

Zatem ko so v prvem polčasu avtogol skoraj zabili Nemci, je po izbijanju žoge Moyà zadel nemočnega Savića, od katerega se je ta odbila v mrežo Špancev. Leverkusen je nato stopnjeval pritisk, a namesto izenačenja v 81. minuti, ko je premaganega Moyo z desnico reševal Filipe Luis, so domači gledalci pet minut kasneje videli zadetek Torresa, ki je z glavo za 4 : 2 zadel manj kot deset minut po vstopu v igro. Do konca se rezultat ni spremenil, Španci imajo torej ugoden rezultat pred povratno tekmo osmine finala.

Agüero odločilen pri preobratu sinje modrih

Na drugi tekmi večera v Manchestru, ki je postregla z odličnim nogometom, so gledalci videli še več zadetkov, in sicer kar osem. Opozorila domačega trenerja Pepa Guardiole o nevarnem Monaku, ki v domačem prvenstvu zaseda prvo mesto, so se izkazala za upravičena. Manchester City je v drugem polčasu vendarle prevesil rezultat na svojo stran in zmagal s 5 : 3. Z dvema zadetkoma za izenačenje in podajo za peti gol je bistveno vlogo odigral napadalec Sergio Agüero.