Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v švicarskih Alpah se je slovenskega vidika končalo odlično. Ana Bucik in Štefan Hadalin sta si v slalomu s sedmim in desetim mestom priborila uvrstitvi kariere, Slovenija pa je skupaj dosegla šest posamičnih uvrstitev med najboljšo deseterico. Dosežka Novogoričanke in Vrhničana imata še lepši pridih, saj sta najboljši uvrstitvi dosegla v disciplini, v kateri je slovenskemu alpskemu smučanju pred začetkom sezone kazalo najslabše.

Hadalin dolgo čakal in dočakal

Štefan Hadalin je s startno številko 40 na prvi progi dosegel 22. čas. Na drugi mu je uspela najboljša vožnja na dosedanji športni poti, z najhitrejšim časom pa je prvič v karieri napredoval med elitno deseterico. In to na največji tekmi, na kateri je nastopil doslej. »Uspel mi je res dober nastop. A sem imel še rezerve. Predvsem na začetnem ravninskem delu ter pri prihodu v cilj, kjer že vso sezono izgubljam čas,« je bil samokritičen Štefan Hadalin. Po prihodu v cilj si je dal Vrhničan duška, saj se je zavedel, da mu je uspela vožnja, s katero bo zelo napredoval na lestvici.

»Ko 15 dni čakaš na nastop, od katerega si največ obetaš, se ti prvenstvo že krepko vleče. Ponosen sem, da sem bil najboljši na največji tekmi, občutki pa so enkratni. V skupnem seštevku sem s svetovnim prvenstvom zelo zadovoljen. Žal mi je le enajstih stotink v veleslalomu, s katerimi bi se na prvi progi uvrstil med trideseterico, najbolje pa nisem odpeljal niti kombinacijskega smuka,« je pripovedoval trenutno najboljši slovenski slalomist, ki je po pričanju slovenskih trenerjev in strokovnjakov na pravi poti, da se razvije v odličnega alpskega smučarja. V slovenskem taboru je imel smolo Žan Kranjec, ki je dobil močan udarec s količkom po čeladi ter si je s ščitom prebil zgornjo ustnico. Že v izteku je dobil tri šive, pot pa nadaljeval v Ljubljano, kjer ga je zvečer čakal pregled pri maksilofacialnem kirurgu. Jakob Špik in Žan Grošelj, ki se je zlomljeni dlančnici navkljub tik pred zdajci odločil za nastop, sta odstopila na prvi progi.

Slovensko znanje pri Avstrijcih

Po veleslalomu so tudi v slalomu Avstrijci dosegli dvojno zmago. Svetovni prvak je že četrtič, drugič v slalomu, postal Marcel Hirscher. Najboljši alpski smučar zadnjih let je slalomsko preizkušnjo dobil prepričljivo, najbolj pa se mu je s sijajnim napadom na drugi progi približal Manuel Feller, po prvi progi šesti. Pod izjemne avstrijske uspehe v tehničnih disciplinah je podpisan slovenski trener Janez Slivnik, kar je še en dokaz slovenske alpske smučarske odličnosti. Bronaste kolajne se je razveselil Felix Neureuther, po prvi progi deseti, kar je bila edina nemška kolajna na SP v Sankt Moritzu. Najbolj razočaran po tekmi je bil nad četrtim mestom Norvežan Henrik Kristoffersen, serijski zmagovalec tekem svetovnega pokala v zadnjih dveh sezonah.

Marcel Hirscher je prvo ime letošnjega svetovnega prvenstva. Le stotinka sekunde v alpski kombinaciji ga je ločila od treh zlatih kolajn. Avstrijski junak je dosegel dvojno zmago v tehničnih disciplinah po 21 letih, ko je podvig na Sierri Nevadi uspel Italijanu Albertu Tombi. Avstrijci radi poudarijo, da ima Hirscher šest zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, potem ko mu v statistikah prištejejo tudi dve ekipni. Le Toni Seiler ima eno zlato kolajno več, vse druge legende pa je Hirscher že prehitel.

Šteharnik zelo zadovoljen

Ana Bucik je na zadnji ženski preizkušnji v Švici s sedmim mestom izenačila uspeh z januarske tekme svetovnega pokala v Mariboru. Primorka si je pridobila zajetno število slalomskih točk za lestvico WCSL, s katerimi bo imela na tekmah svetovnega pokala boljšo startno številko. »Všeč so mi bolj sprinterske postavitve, kar sem dobro izkoristila. Nekajkrat sem za kratek čas izgubila tempo. Predvsem na drugi progi, ko sem se odločno pognala, saj nisem želela v ravninskem delu izgubiti preveč časa. K sreči sem se po napaki dobro ujela in nadaljevala odločno,« je svoj nastop ocenila Ana Bucik, ki jo v naslednjih dneh čaka malo počitka, po treningu na Rogli pa selitev v Severno Ameriko, kjer se bo prihodnji mesec nadaljeval svetovni pokal v tehničnih disciplinah.

Nad ženskimi uspehi v Sankt Moritzu je bil navdušen Denis Šteharnik, glavni trener v slovenski reprezentanci. »Zelo sem zadovoljen z razpletom v tehničnih disciplinah, saj sta Ana Drev in Ana Bucik dokazali, da sta blizu vrhu. Mislim, da ima Bucikova še veliko rezerv, s katerimi se lahko že prihodnjo sezono približa najboljšim slalomistkam na svetu. Ponosen sem na vso slovensko reprezentanco, vključno s številnimi ljudmi iz ozadja, ki so nam pomagali do odličnih rezultatov in brez katerih ne bi dosegali takšnih uspehov. Prav v vseh disciplinah lahko posežemo po najvišjih mestih in to me kot trenerja zelo veseli,« je navdušen Šteharnik.

Mikaela Shiffrin razred zase

Vodilna alpska smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala Mikaela Shiffrin se je v Švici pokazala v izjemni luči. Pri 21 letih je nadaljevala slalomski niz nepremagljivosti na velikih tekmovanjih, ki traja že štiri leta. V tem času je bila trikrat slalomska svetovna prvakinja in enkrat olimpijska. Američanka je na drugi progi z več kot sekundno prednostjo prehitela tekmice, med katerimi se ji je najbolj približala Švicarka Wendy Holdener, bronasto kolajno pa je osvojila Švedinja Frida Hansdotter. Slovaška ni osvojila prve posamične kolajne na svetovnih prvenstvih, potem ko je bila Petra Vlhova četrta, Veronika Velez Zuzulova pa je odstopila na drugi progi.

»Vedela sem sicer, da mi je uspela dobra vožnja, nisem pa vedela, kako so smučale tekmice. Ko sem videla, da imam sekundo in 64 stotink prednosti pred najbližjo zasledovalko, sem bila sprva presenečena. Šele nekaj trenutkov pozneje sem se začela veseliti uspeha,« je bila navdušena Mikaela Shiffrin. Američanka bo imela v nadaljevanju tekem svetovnega pokala na poti do prvega velikega kristalnega globusa lažje delo, saj se je njena največja tekmica Lara Gut v Sankt Moritzu poškodovala.