Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki ga bodo jutri odprli v Lahtiju na Finskem, bo največ pozornosti domače javnosti požela odprava slovenskih smučarskih skakalcev. Selektor Goran Janus si želi kolajne, a je pri naštevanju ciljev ni posebej omenil. Vodilni slovenski adut bo Peter Prevc, ki je pred vrhuncem sezone opazno dvignil formo. Na zadnjem šampionatu pred dvema letoma v Falunu je za las zgrešil oder za zmagovalce, tokrat pa je konkurenca v boju za najvišja mesta zelo izostrena. Z nespornim šampionom minule zime bomo daljši pogovor objavili v jutrišnji številki Dnevnika.

Janusu kmalu nova pogodba

Skakalna karavana se je v zadnjih dneh predvsem privajala na evropski čas, potem ko je slaba dva tedna preživela na azijski turneji. Tudi Janus je pred današnjim odhodom na Finsko svojim varovancem namenil počitek, srednjo skakalnico pa bodo preizkusili na jutrišnjem uvodnem uradnem treningu pred sobotno posamično preizkušnjo. »Na svetovnih prvenstvih se zgodijo tudi presenečenja. Glede na to, da v zadnjih letih nismo bili preveč uspešni v Lahtiju, bo tokratni šampionat tudi zame velik izziv. V krogu najožjih favoritov za stopničke je od šest do osem skakalcev, med katerimi imamo tudi Slovenci svojega predstavnika,« je pričakovanja strnil Goran Janus, ki mu bo odbor za skoke in nordijsko kombinacijo tako kot njegovim sodelavcem predvidoma še pred marčevskim finalom svetovnega pokala v Planici podaljšal pogodbo za naslednje olimpijsko obdobje.

Janus je na evropski sever povabil šesterico skakalcev, a se bo Jurij Tepeš pridružil reprezentanci šele v drugi polovici tekmovanja. Za Tepešem je ponesrečena azijska izkušnja, saj na štirih tekmah v Saporu in Pjongčangu niti enkrat ni skočil v finale. Ponagajala mu je tudi nova obutev, na katero se mu ni uspelo navaditi, zato je včeraj odšel k proizvajalcu skakalnih smuči Petru Slatnarju, s katerim sta poskušala popraviti obrabljen par čevljev. »Ne morem trditi, da sem v Aziji slabše skakal zgolj zaradi obutve. Zagotovo sem kriv tudi sam, o trenutni formi pa se bom prepričal na naslednjih treningih. Imam teden dni časa, da ujamem čim boljšo pripravljenost za prvenstvo,« pravi Jurij Tepeš.

Izkušnje na azijski celini ne bo ohranil v najlepšem spominu, a pravi, da se je pri ponesrečenih skokih naučil potrpežljivosti. »Lani bi prav gotovo ustvaril vik in krik, če mi ne bi šlo vse po načrtih. Tokrat sem bil bolj umirjen in se prepričeval, da bom kmalu spet ujel formo. Ni prijetno, ko se dvakrat uvrstiš na 31. mesto, a zdaj moram to čim prej odmisliti. Navsezadnje imam v tej zimi še ogromno priložnosti za dokazovanje. Nekaj dvomov je še vedno prisotnih, a se moram umiriti in narediti vse, da bom znova uspešno skakal,« je razlagal Tepeš, ki bo nastop na srednji skakalnici v Lahtiju izpustil po dogovoru s strokovnim kadrom reprezentance. »Glede na to, da mi bolj ustrezajo večje naprave, prav velikih ambicij na tej napravi ne morem imeti, zato je bolje, da se doma temeljito pripravim na drugi del prvenstva,« je dodal.

Domen Prevc ima težave pri hitrosti

Mešane občutke v Saporu in Pjongčangu je imel tudi Domen Prevc, ki je s četrtim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala najvišje uvrščen slovenski tekmovalec. Pred premiero na članskem svetovnem prvenstvu ne goji posebnih pričakovanj, saj pravi, da si želi na Finskem zgolj uživati. »Četudi bom uvrščen na dvajseto mesto, se ne bom prav nič obremenjeval. Ne smemo pozabiti, da so razmere v Lahtiju vedno nepredvidljive, končni razplet pa je odvisen tudi od vremenskih razmer,« pravi Domen Prevc, ki je izgubil šampionski pridih z začetka zime, ko je zbral štiri zmage v svetovnem pokalu. »Pogrešam hitrost, obenem imam težave tudi v počepu in sproščenosti. Nekaj elementov moram še izboljšati, zato bom moral čim bolje izkoristiti vsak trening,« razmišlja najmlajši od bratov Prevc.