Skakalni junak minule zime Peter Prevc se bo na svetovno prvenstvo v Lahti odpravil s popotnico četrtega mesta iz olimpijskega Pjongčanga, kjer mu je danes uspel najboljši dosežek kariere na srednjih skakalnicah. Zadnjo tekmo azijske turneje so morali zaradi varnostnih razlogov ob močnem vetru namreč prestaviti na manjšo napravo. Slavil je poljski skakalec Maciej Kot, ki se je uvrstil pred Stefana Krafta in Andreasa Wellingerja. Vodilni tekmovalec v svetovnem pokalu Kamil Stoch je bil šele šesti, njegova prednost pred Kraftom pa se je stopila na šestdeset točk.

Slovenski reprezentanci je po prvi seriji kazalo sijajno. S prvega mesta je svojo drugo zmago v sezoni naskakoval Peter Prevc, odkritje azijske turneje Anže Lanišek je bil peti, na robu deseterice pa je svojo priložnost čakal tudi Domen Prevc. V finalu so v zahtevnih vremenskih razmerah vsi trije nazadovali, osmoljenec pa je postal predvsem Peter Prevc, ki je za 0,8 točke zgrešil zmagovalni oder. Lanišek je bil 14., Domen Prevc 24., mesto pred njim pa je zasedel Jernej Damjan. Še četrtič zapovrstjo je točke v svetovnem pokalu zgrešil Jurij Tepeš, ki bo izpustil uvodno tekmo svetovnega prvenstva na srednji skakalnici. Selektor Goran Janus se je pričakovano odločil, da na evropski sever popelje tudi Anžeta Laniška, kar pomeni, da bo imela Slovenija na razpolago šest skakalcev. Poleg vseh treh bratov Prevc bo v Lahtiju nastopal tudi Jernej Damjan.

»Z dosežkom v prvi seriji sem zelo zadovoljen, saj je bil to eden mojih boljših skokov v zadnjem tednu dni. V finalu sem storil manjšo napako, obenem pa je imel tudi veter pomembno vlogo za končni razplet. Znova so odločale malenkosti, zato moram biti zadovoljen s četrtim mestom,« je povedal Peter Prevc, ki ni imel pretiranih preglavic s prilagajanjem na srednjo skakalnico. In s kakšnimi občutki bo odšel na šampionat? »Na zadnjih tekmah nisem slabo skakal, a prav tako ne morem vriskati od veselja. Imam mešane občutke kot že nekaj časa. V Lahtiju bom moral biti osredotočen in umirjen.« Selektor Goran Janus ni preveč obžaloval, da se Prevc ni uvrstil na zmagovalni oder, saj je priznal, da so morali imeti tekmovalci za vrhunski dosežek tudi pomoč vetra: »Še sreča, da so organizatorji zagotovili zaščitno zaveso, brez katere najverjetneje ne bi uspeli izpeljati tekme do konca.« Na svetovnem prvenstvu bodo skakalci prihodnjo soboto doživeli premiero na srednji skakalnici, dan kasneje pa se bodo pomerili še na moštveni preizkušnji.

Z drugo tekmo v Pjongčangu pa so opravila tudi dekleta, ki jih zdaj čakajo zadnje priprave pred norveškim izzivom. V slovenskem taboru je bila znova najbolj zadovoljna Ema Klinec, ki se je kljub padcu po doskoku uvrstila na četrto mesto. »Najbolj sem bil vesel, ko me je poklicala direktorica svetovnega pokala Čika Jošida in mi rekla, da bi Ema rada govorila z mano. Najprej sem pomislil, da jo bodo odpeljali na pregled v bolnišnico, a mi je dejala, da se počuti dobro,« si je oddahnil selektor Stane Baloh. Znova je slavila Japonka Sara Takanaši, ki se je po številu zmag v svetovnem pokalu (52) izenačila z rekorderjem Gregorjem Schlierenzauerjem.