Svet Zdravstvenega doma Idrija dosedanji direktorici Urški Močnik ni potrdil vnovičnega mandata, čeprav je pogoje za zasedbo mesta izpolnjevala. Mandat se ji izteče konec marca. Predsednica sveta Natalija Kovač Jereb pojasnjuje, da sveta zavoda ni prepričala z vsebino svojega programa. Novega direktorja so se zato odločili poiskati s ponovitvijo razpisa. Svet sestavljajo trije predstavniki lokalnih skupnosti, trije predstavniki zaposlenih in predstavnica zavoda za zdravstveno zavarovanje. Za potrditev mandata sta glasovala dva člana, proti so bili štirje.

Razplet pa je vznemiril župana Idrije Bojana Severja, ki vse doslej kadrovskih odločitev v zavodih ni komentiral niti se ni vanje vpletal. Prepričan je, da je svet tokrat ravnal napačno, da je premalo upošteval dosedanje rezultate Močnikove in podlegel anonimnim prijavam in nekaterim nezadovoljnežem znotraj kolektiva zdravstvenega doma.

Župan člane poziva k odstopu

»Tam je nekaj neformalnih sitnežev, ki niso nikoli sprejemali nobene odgovornosti, težave pa povzročali čisto vsem direktorjem,« je bil neposreden župan Sever. V bran Močnikovi je izpostavil njeno dosedanje dobro delo in prvič letos v dolgi zgodovini tudi pozitiven rezultat poslovanja zavoda. Opozarja, da je zdravstveni dom pred pomembnimi naložbami in težko pričakovano energetsko sanacijo, ki jih je pripravila prav Močnikova. Boji se, da bodo dobrega naslednika težko hitro našli. »Vidim, da so zadeve med svetom zavoda in direktorico šle tako daleč, da sodelovanje ni več možno. Zato pozivam člane sveta zavoda, naj odstopijo,« daje vedeti, da tokrat daje prednosti direktorici pred svetom. Pri tem ga podpira tudi sosednji župan Cerknega Jurij Kavčič.

Predsednica sveta Kovač-Jerebova (v svetu sedi kot predstavnica občine Idrija) je županu že ponudila odstop, o njegovem pozivu pa bo obvestila tudi preostale člane. Pojasnila je, da je svet podporo dosedanji direktorici odrekel zaradi vsebine programa. Med perečo problematiko zavoda je izpostavila tudi pomanjkanje zdravnikov, predvsem pediatrov. Zanimivo pa je, da so doslej člani sveta z veliko večino potrjevali vse strokovne odločitve in sklepe dosedanje direktorice in tudi podprli njene naložbene projekte. »Člani so pri sprejemanju odločitev samostojni. Se pa mora vsak zavedati, da je javni interes pred vsakršnimi zasebnimi interesi,« pojasnjuje Kovač-Jerebova.

Direktorica bo račune položila ta teden

Kovač-Jerebova je potrdila, da so v svetu zavoda na račun dosedanje direktorice prejeli anonimno pismo, katerega vsebine ni želela komentirati. Prav tako je direktorici prepustila razlago revizijskega poročila, ki naj bi pokazalo na nekatere napake v finančnem poslovanju. »Bile so, a ne tako ključne, da bi to lahko vplivalo na njeno imenovanje,« je še pred tem poročilo povzel bolj zgovoren župan. Direktorica Močnikova v petek na to temo ni dajala izjav, vse bo pojasnila ta teden na novinarski konferenci. Takrat bo jasno še, zakaj je pred tedni odstopila tudi njena desna roka, strokovna vodja idrijskega zdravstvenega doma. Vse to v Idriji napoveduje zanimivo kadrovsko dogajanje.