Družine na Idrijskem so v povprečju na posameznika na dan s točkovanjem porabljenih živil, izbiro obleke, obuval, ogrevanja, porabe električne energije, vožnje z avtomobilom, uporabo javnega prevoza in še marsičesa drugega zbrale 105 točk. S tem so se močno približale cilju zbrati zgolj 100 točk, v katere je bilo preračunanih 6,8 kilograma ogljikovega dioksida na dan. Toliko bi ga posameznik s svojim slogom življenja dnevno smel spustiti v zrak, če bi želeli na Zemlji ohraniti podnebno ravnovesje.

115 točk

na dan so v povprečju zbrale vse sodelujoče družine iz Idrije, italijanskega Merana, francoskega Annecyja, švicarskega Entlebucha, Schaana v Liechtensteinu, mesta Kummerbergregion v Avstriji in nemškega Sonthofna. Idrijčane to postavlja kar 10 točk pod povprečje.

Ogrevanje na drva

V primerjavi z drugimi mesti, ki so sodelovala v akciji, se je Idrija dobro odrezala pri splošni potrošnji in ogrevanju svojih domov. K nižjemu ogljičnemu odtisu prispevajo z ogrevanjem na drva ali pelete. Dnevno uporabijo manj oblačil in toaletnega papirja, varčnejši so s prhanjem in lastništvom avtomobilov, manj časa porabijo za brskanje po spletu. Največ kilometrov premostijo z osebnimi avtomobili ali motorji (povprečno 12,2 kilometra), z javnim prevozom 3,6 kilometra, peš ali s kolesom pa le 800 metrov na dan.

Hamburgerji in goveja pečenka

Rekordnih 216 točk na posameznika na dan je zbrala dvočlanska družina iz Idrije. Izkazalo se je, da je k temu pripomoglo nič drugega kot meso. Hamburgerji in goveja pečenka so krivi za kar 139 kazenskih točk. Nasploh so idrijske družine zbrale največ točk prav s prehrano, ki temelji na govejem mesu. Govedoreja pa je eden glavnih proizvajalcev toplogrednih plinov in velik porabnik energije. Tudi pri porabi energije se na Idrijskem niso najbolje odrezali. Porabijo je več od skupnega povprečja vseh sodelujočih držav. Na splošno pa se je izkazalo, da večja gospodinjstva lažje dosegajo nižje izpuste ogljikovega dioksida, saj se poraba električne energije in energije za ogrevanje porazdeli na več ljudi. Idrijske družine imajo zdaj na voljo še dobrih 50 dni za razmislek in pripravo načrta, kako bi lahko svoj ogljični odtis še zmanjšale. Prvi teden v juniju bodo namreč vajo ponovile.

Poljubljanje

In še zanimivost: vsak član družine v Idriji povprečno spije skodelico kave na dan, kar je manj od povprečja. Se pa v nasprotju s sodelujočimi iz drugih mest Idrijčani veliko pogosteje poljubljajo. Povprečno se na dan poljubijo 3,2-krat, kar je visoko nad povprečjem vseh sodelujočih mest. Verjetno je odveč dodati, da to na Zemljo nima nobenega slabega vpliva. Kvečjemu pozitivnega.