Tessa Worley je tretja velika favoritinja letošnjega svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki si je priborila naslov svetovne prvakinje. Prvi je to uspelo Ilki Štuhec v smuku, drugemu Beatu Feuzu prav tako v smuku, Francozinja pa je bila danes najboljša v veleslalomu. Drugič v karieri, potem ko je bila razred zase že pred štirimi leti v Schladmingu, kjer je ugnala Tino Maze. Ana Drev si je na najpomembnejši tekmi sezone postavila ogledalo letošnjih nastopov. Najboljša slovenska veleslalomistka je zasedla sedmo mesto, medtem ko sta Tina Robnik in Ilka Štuhec po 15. in 25. mestu po prvi progi na drugi naredili napako in odstopili.

Prva italijanska kolajna

Medtem ko je Tessa Worley postala četrta smučarka z dvojno veleslalomsko lovoriko na svetovnih prvenstvih, sta se odličja veselili tudi Mikaela Shiffrin in Sofia Goggia. Američanka je osvojila prvo veleslalomsko kolajno na velikem tekmovanju ter potrdila odlično pripravljenost pred jutrišnjim slalomom, na katerem bo prva favoritinja. Goggia pa je osvojila sploh prvo italijansko kolajno v Sankt Moritzu. Goggia ima za seboj izjemno sezono v svetovnem pokalu, ki jo je kronala s kolajno na velikem tekmovanju, potem ko je zamudila dve priložnosti. V smuku je naredila napako po najboljših vmesnih časih in bila četrta, v alpski kombinaciji pa je po smuku vodila, v slalomu pa je odstopila. »Odvalil se mi je velik kamen od srca. Res sem si želela te kolajne in jo tudi dosegla,« je bila odkrita Sofia Goggia.

Ana Drev si je želela več

Preden so organizatorji podelili osmi komplet kolajn na svetovnem prvenstvu, je svoj nastop ocenila Ana Drev. »Lep je pogled na zmagovalni oder. Moja želja je bila, da bi se povzpela nanj, a mi žal ni uspelo. Nimam si česa očitati, saj sem imela pravi pristop, napadla sem od prvih do zadnjih vrat. Žal sem na prvi progi naredila napako in bila v strmini med najpočasnejšimi, potem ko se prav na težkih delih prog znajdem najbolje. Strinjam se, da je rezultat odraz sezone, je pa res, da sem želela narediti korak naprej,« je bila odkrita najboljša slovenska veleslalomistka, ki jo do konca sezone čakata še veleslaloma svetovnega pokala v Severni Ameriki.

Dobro pripravljenost je potrdila Tina Robnik, ki je pred preizkušnjo na svetovnem prvenstvu dobila dve tekmi evropskega pokala. Po prvi progi je bila 15., na drugi pa do odstopa ves čas v zelenem, kar pomeni, da je bila na odlični poti za prevzem vodstva. Z odstopom je izgubila veliko točk za svetovno lestvico, s katerimi bi si lahko izboljšala startno številko. Ilka Štuhec je imela na agresivnem švicarskem snegu najboljšo startno veleslalomsko številko doslej (18), ki je ni najbolje izkoristila. »Napadla sem, kot znam. Žal nisem prišla do cilja. Do konca sezone me čakajo štirje zelo pomembni tedni, v katerih bom prepotovala ves svet. Upam, da bom dosegla še kakšno vrhunsko uvrstitev,« sproščeno pripoveduje Ilka Štuhec, ki ji Mariborčani pojutrišnjem ob 15. uri pripravljajo velik sprejem na Trgu Leona Štuklja. Svetovna prvakinja v smuku se je odločila, da na jutrišnjem slalomu ne bo nastopila.

Favorita Hirscher in Pinturault

Glede na moške veleslalomske dosežke v tej sezoni sta prva favorita današnje preizkušnje Marcel Hirscher in Alexis Pinturault. Oba imata že kolajno v žepu, Hirscher srebro iz alpske kombinacije, Pinturault pa zlato iz ekipne tekme. Predvsem Francoz si je obetal boljši izkupiček, saj je bil prvi favorit preizkušnje v alpski kombinaciji, ki jo je končal na desetem mestu. Tudi Hirscher za zdaj v Sankt Moritzu ni blestel. V kombinacijskem slalomu ga je presenetljivo ugnal Švicar Luca Ärni, na ekipni tekmi pa je doživel oba posamična poraza.