Kratke filme v redni kinematografski distribuciji vidimo le poredko, mnogi jih imajo celo zgolj za pripravo na celovečerne – vendar so najljubša filmska forma marsikaterega cinefila, saj si prav zaradi kratkosti lahko privoščijo več eksperimentiranja in inovativnosti. Ne nazadnje: prvi filmi so bili prav kratki filmi.

Poleg obširnega tekmovalnega programa festivala v Clermont-Ferrandu, ki je obsegal sklop francoskih, mednarodnih in eksperimentalnih filmov, je bil poseben poudarek posvečen filmom iz Kolumbije in filmom, ki jih zaznamuje črni humor; v sklopu »drugih užitkov« pa so bili predstavljeni kratki zgodovinski filmi, glasbeni videi, filmi, namenjeni mlajšemu občinstvu, afriški filmi in še marsikaj drugega – nekaj posebnega so bile tudi kinoprojekcije v ogromni dvorani z bazenom, ki jih je občinstvo gledalo v vodi, v kopalkah in napihljivih obročih.

Nagrajena duhovitost

Za najboljšega in najzanimivejšega vsako leto velja program eksperimentalnih filmov. Ta bi v Clermont-Ferrandu najbrž še največjega skeptika prepričal, da eksperimentalni filmi niso (nujno) dolgočasni, nedostopni in neoprijemljivi: med filmi v programu je bilo denimo kar nekaj zelo duhovitih eksperimentalnih komedij. Dober primer je bil švedski Hopptornet (Desetmetrski stolp) režiserjev Maximiliena Van Aertrycka in Axla Danielsona, ki je dobil tako posebno nagrado žirije kot nagrado občinstva. Nastal je tako, da je režiser kamero pritrdil nasproti skakalne deske in nato izbral najzanimivejše in najbolj komične posnetke ljudi, ki zbirajo pogum za skok v vodo. Še en takšen primer je Kratka zgodovina princese XGabriela Abrantesa in Francisca Cipriana, film o ozadju nastanka kipa romunskega kiparja Constantina Brâncuşija, ki je bil na njegovo nesrečo prvič razstavljen istočasno kot sloviti pisoar Marcela Duchampa, v njegov nastanek pa so bili ključno vpleteni Napoleonova pranečakinja, Sigmund Freud in ženski orgazmi.

Nagrado za najboljšo animacijo je dobila poljska Cipka (Pička), komična osebno-izpovedna pripoved o samozadovoljevanju, glavni nagradi v mednarodnem in eksperimentalnem programu pa sta šli v ZDA in na Nizozemsko.