Argumenti za izbiro materiala so seveda različni. Tako lahko pri starih, tradicionalnih in tudi lesenih hišah damo prednost lesenim oknom. Pri stavbah, starih od 50 do 60 let in mlajših, pa je o materialih okna vsekakor smiselno razmišljati enakovredno; tukaj odločajo številni dejavniki in nikakor ne samo material. Enako velja za novogradnje, kjer je ob številnih argumentih za ta ali oni material spet pomembna tudi cena. Ne v smislu najcenejšega, ampak v smislu najboljšega razmerja med ceno in ustrezno kakovostjo.

Argumenti za PVC

Naj tako uporabimo za plastična okna kar argumente proizvajalcev PVC-oken, ki Eko skladu pogosto očitajo, da daje prednost lesenim oknom, in to čeprav zaradi obdelave, zaščite in sestavnih delov tudi ta niso ekološko povsem neoporečna in je tudi možnost recikliranja vprašljiva. PVC pridobivajo iz naftnih derivatov in recikliranih PVC-surovin, postopek pa je relativno nezahteven in hiter. Plastična okna so cenovno ugodnejša, neobčutljiva za vremenske vplive, vzdrževanje je nezahtevno, prednost je dolga življenjska doba, okvir iz PVC pa predstavlja tudi dobro toplotno zaščito. Pri tem se moramo zavedati, da toplotno izolativnost PVC-profila določa njegova širina, poleg tega pa imajo taka okna večinoma povečano mehansko trdnost in statiko, največkrat s kovinskimi profili.

Napredek v tehnologiji

PVC-profili niso neskončno obnovljivi, je pa postopek recikliranja mogoče ponoviti do sedemkrat, vendar le do starosti PVC 140 let. PVC-okna so v osnovi bela, je pa mogoče na zunanji sloj dodati različne barvne folije, da dobimo barvne okvirje, ki pa so dražji od navadnih belih. Določena pomanjkljivost je po svoje tudi, da lomov PVC-profilov ni mogoče popraviti. Tako pri poškodbah ob vlomu ni mogoče zamenjati samo poškodovanega dela okvirja ali krila, ampak je potrebna zamenjava celega krila ali okvirja, če že ne celotnega izdelka. Moramo pa vedeti, da se je skozi razvoj izboljšal tudi PVC za okna in ostalo stavbno pohištvo, tako da uporabljajo različno plastiko na primer za okna, vrata … Plastika je toplotno manj stabilna in se pri velikih toplotnih obremenitvah odziva s krčenjem in širjenjem. Za preprečevanje neželenih sprememb imajo zato vsa moderna PVC-okna vgrajeno kovinsko ojačitev (ali ojačitev iz steklenih vlaken), ki ohranja trdnost in statiko. Najcenejša okna na tržišču vsebujejo nekakovostne ojačitve iz ravne, tanke pločevine, ki niso zmožne ohranjati okna v pravilnem položaju, zato bodite ob izbiri na to pozorni. Drugi element, ki preprečuje posedanje okenskega ali vratnega krila, je okovje. Kakovostno okovje je zmožno prestati obremenitve, predvidene za posamezno velikost okna, kar je pomembno še zlasti pri težjih oknih s troslojno zasteklitvijo.

Ob vsem tem ne pozabite, da je okno celota, ki obsega celotni profil, steklo in okovje, za kakovost celotnega okna pa je zelo pomembna tudi pravilna vgraditev. Ob ceni okna in montaže je nujno upoštevati še nekatere druge elemente, kot so morebitna demontaža starega okna, odvoz na deponijo, ob montaži pa tudi zaključna in druga dodatna dela.

Cena

Poglejmo, kaj brez montaže in zaključnih del predstavlja ceno okna. Omenili smo že, da je barvna paleta plastičnih oken lahko zelo bogata, najcenejša barva je osnovna, se pravi bela, barvne folije in različni drugi dekorji pa dvignejo ceno okna za nekaj odstotkov. Cena je odvisna od profila, njegove debeline in konstrukcije (z vgrajenimi kovinskimi ojačitvami), vsekakor pa tudi zasteklitve. Nekoč je bilo to klasično termopansko steklo (dvojna zasteklitev, sestava 4-16-4) brez emisijskih nanosov in plina v medstekelnem prostoru ter z navadnimi aluminijastimi distančniki. Danes imamo izolacijska stekla, vse pogosteje se uporablja plastične in druge sodobne distančnike, ki zmanjšujejo toplotno prevodnost, kar v veliki meri preprečuje, da bi na steklih ob notranjih robovih, razen v skrajnih primerih, kondenzirala vlaga. Vpliva pa na ceno.

Dejansko pa marsikoga zanima cena razlike med lesenimi okni s subvencijami in brez subvencij Eko sklada v primerjavi s PVC-okni in kaj pomeni razlika med lesenimi in PVC-okni v primeru troslojne zasteklitve. Nekoliko smo se igrali na spletu pri proizvajalcu lesenih oken, ki ima v svoji ponudbi tudi PVC-okna, in smo dobili zanimive rezultate. Odločili smo se za enostavno enokrilno okno dimenzij 120 x 120 cm s samo dvojnim tesnjenjem (vse pogosteje se uporablja trojno) ter PVC profil 70 mm, ki se tudi počasi umika širšim. Skušali smo slediti predvsem približno enaki toplotni prehodnosti, vsekakor pa gre za zelo približno in informativno predstavitev. V bistvu se izkaže, da leseno okno in les/alu okno z dvoslojnim steklom s ceno ne more konkurirati plastičnim, medtem ko je ta razlika pri troslojnih steklih, kjer Eko sklad ponuja subvencije, nekoliko manjša. Eko sklad tudi ne subvencionira lesenih oken z dvoslojnim steklom. (hh)