V današnje novogradnje se zaradi številnih prednosti vgrajujejo predvsem PVC-okna. Gre za kakovostna, dolgo obstojna in energijsko učinkovita okna, izdelana iz plastičnih profilov. Taka okna so v primerjavi z lesenimi opazno cenejša, tudi za več kot polovico, ravno zaradi enostavne in poceni proizvodnje. PVC-okna spremljajo naslednje značilnosti.

Visoka toplotna in zvočna izolativnost

Plastična okna imajo zelo majhne toplotne izgube, kar jih naredi izredno toplotno učinkovite. K temu pripomorejo posebni večkomorni PVC-profili, ki so oblikovani tako, da prepustijo karseda malo toplote. Danes so na voljo že okna s pet- ali več komornimi profili. K skupni toplotni izolativnosti pripomore tudi izboljšana zasteklitev oken. Proizvajalci ponujajo dvoslojno in trislojno zasteklitev, obstaja pa tudi že štirislojna. Medstekelni prostor je zaradi boljše izolativnosti pod tlakom napolnjen s posebnim izolativnim plinom argonom.

Trdnost in stabilnost

Trdnost okna je odvisna od kakovosti uporabljenega profila. Prva PVC-okna so imela dokaj slabo stabilnost, za povrhu pa so bile barve zelo neobstojne. Današnji, tehnološko bolj dovršeni plastični profili pa zagotavljajo vrhunsko trdnost in dolgo obstojne barve, za kar številni proizvajalci dajo tudi garancijo.

Visoka protivlomna varnost oken

PVC-okna so opremljena s sodobnim okovjem, ki z močnimi in trdnimi večkomornimi PVC-profili zagotavlja odlično protivlomno zaščito. Novi jekleni sistemi zapiranja oken so običajno izdelani tako, da onemogočajo prisilno odpiranje okna oziroma dvig okenskega okvira. S takim sistemom boste vedno zaščiteni pred nepridipravi.

Vzdrževanje in čiščenje

PVC-okna so odporna na vse vremenske vplive, zato dodatno barvanje, značilno za lesena okna, ni potrebno. Plastična okna so imuna na škodljivce, kot je na primer lesni črv, zato oken ni treba ščititi z zaščitnimi premazi. Čiščenje okvirja je zelo enostavno, okna preprosto obrišemo z mokro krpo, kadar čistimo tudi stekla.

Barve oken

Standardna izvedba PVC-okna je bele barve, vendar pa jih lahko dobite v kateri koli barvi znotraj standardne lestvice RAL. Če se odločite za neklasično barvo, vam okno prevlečejo s folijo v želeni barvi. Poleg vseh barvnih odtenkov pa na trgu obstajajo tudi PVC-okna v barvi lesnega dekorja. Folija z imitacijo lesa ima majhne utore, kar še dodatno pripomore, da je videz PVC-okna čimbolj podoben lesenemu.

Vir: Oknacena.com