Ne le da gre za enega najlažjih in v primerjavi z drugimi razmeroma poceni projektov, temveč boste z novimi svetili z led-sijalkami tudi privarčevali energijo. Oglejmo si, kako razsvetljavi v domu vdihnemo novo življenje.

Glavna ali okrasna svetilka?

Preden se odpravite po nakupih, se vprašajte, ali želite svetilko, ki bo zgolj okrasna ali pa bo glavni vir svetlobe v prostoru. Pri tem morate vedeti, da imajo dekorativna svetila drugotno vlogo, torej ne smejo zasenčiti svetila, ki je namenjeno celoviti osvetlitvi. Za glavno luč je pomembno, da je pravilno izbrana glede na velikost prostora. Če so stropi visoki in je soba velika, je smiselno izbrati lestenec, če je prostor majhen, pa vanj nikakor ni priporočljivo tlačiti velikih svetil. Že samo preprosta svetilka, ki denimo visi nad jedilno mizo, je dovolj, da občutek v manjšem prostoru ni utesnjen.

Če je modno, še ni praktično

Vsi si želimo čudovitih in modernih svetil, ki jih vidimo na fotografijah sodobno urejenih stanovanj. Toda ta morda niso vedno praktična za vsako domovanje. Če hočete kaj več od preprostih vgradnih lučk na stropu, pomislite, ali dizajnerska razsvetljava dejansko sodi v vaš dom. Preproste emajlirane svetilke v rustikalnem slogu, ki so trenutno zelo moderne, so recimo odlične za kuhinjski otok, ker svetijo navzdol, niso za primerne za osvetlitev ob kavču. Prav tako so nadvse priljubljeni rustikalni lestenci, ki pa ne delujejo dobro v vsakem prostoru. V podstrešnem stanovanju, urejenem v industrijskem slogu, bi bil tak lestenec videti kot tujek.

Najdite skupno točko

Kaj pa če ljubite eklektični slog? Potem vas stara svetila nikakor ne motijo, temveč ste bolj kritični do modernega tradicionalnega sloga. Dobra novica je, da lahko združite svetila različnih slogov ali časovnih obdobij, vendar le, če imajo skupno točko. Naj vas različne teksture v istem prostoru ne motijo, pomembno je, da so si barvni toni podobni – na primer zlati kovinski deli ali temna senčila na vseh svetilih.

Ustvarjalna postavitev

Ko ste svetilke izbrali, bodite ustvarjalni pri tem, kako jih boste v prostor umestili – ne postavite jih samo na sredo prostora, kjer se pogosto izgubijo. Umestite jih nad kosi pohištva, kjer želite ustvariti osrednjo točko prostora. Če ste izbrali skupino majhnih svetilk, kot so zelo moderne Edisonove sijalke, dodate še eno raven vizualne privlačnosti, ki je samostojno ne bi dosegle. Še nasvet: če obešate več svetilk skupaj, naj visijo na različno dolgih kablih.

Vir: www.realtor.com