Kaj imajo skupnega Španka Elena Arzak, Italijanka Nadia Santini, Brazilka Helena Rizzo, Francozinji Helene Darroze in Dominique Crenn in Primorka Ana Roš? To so mojstrice, ki so od leta 2012 do leta 2017 osvojile nagrado za najboljšo kuharico na svetu. Ana Roš, ki bo nagrado z uradnim imenom The World's Best Female Chef 2016 prejela 5. aprila v Melbournu, je torej pristala v redki skupni žensk, ki nosijo to veliko priznanje.

Kako veliko? Če bi primerjali z nogometom, bi lahko rekli, da je Ana Roš Ronaldo, če bi se ukvarjali z nagradami za znanost in mir bi lahko rekli, da je Ana Roš dobila Nobelovo nagrado! Priznanje, ki ga je dobila podeljuje žirija angleške oziroma globalne kulinarične revije Restaurant, ki stoji tudi za najpomembnejšim izborom najboljših restavracij na svetu. Vsako leto v obliki lestvice izberejo in predstavijo 50 najboljših restavracij na svetu (omenijo pa jih še 50), hkrati pa poiščejo še najboljšega slaščičarja na svetu, najboljše restavracije po kontinentih, podelijo tudi nagrado za življenjsko delo in kot rečeno za najboljšo kuharico na svetu.

Magnet za goste s celega sveta

Žirija, ki je naši ekstremno kreativni kuharici podelila prestižno nagrado, je med drugim zapisala, da je Ani Roš uspelo Slovenijo uvrstiti na svetovni kulinarični zemljevid kljub temu, da jo obkrožata takšni kulinarični velesili, kot sta Italija in Avstrija. In čeprav v Sloveniji ni Michelinovih zvezdic, po katerih bi lahko primerjali slovensko in ostalo evropsko ponudbo je Ana Roš v prijetni družinski restavraciji, v idiličnem podeželskem okolju s pogledom na bujno dolino Soče sama s pet- in devethodnimi menuji, privabila goste iz vsega sveta. Ocenjevalci so hkrati ugotovili, da se je Ana Roš v znano kobariško gostilno preselila brez klasične gostinske in kuharske izobrazbe, kot diplomirana diplomatka z znanjem petih svetovnih jezikov, hkrati pa so se pozanimali in ugotovili, da je v mladosti celo aktivno smučala v mladinski reprezentanci Jugoslavije. Jasno, ob tem ni zanemarljivo, da je o Roševi posnela dokumentarec tudi ameriška mreža Netflix. Roševa je torej že nekaj časa na mednarodnem trgu in še posebej zato, ker njena gostilna v najhladnejših zimskih mesecih ni odprta, lahko sodeluje z mnogimi kuharji na vseh kontinentih.

Ana Roš je nekaj časa pisala kolumne za naš časopis, zato ni na odmet, če si za to priložnost sposodimo nekaj stavkov, ki jih je zapisala pred tremi leti. Berejo se kot njen proglas v boju za najboljšo kuharico planeta: »Gastronomija je zelo pomemben turistični produkt, v razvitih evropskih krajih jo postavljajo ob bok toplicam, smučanju in morju. Foodiji, torej zaljubljenci v hrano, so namreč zelo dobri gostje. Ne nujno bogati, a vsaj premožni, zapravljivi, radovedni, zelo zeleni, pogosto športniki, ljubitelji narave in mirnega okolja. Se morda ne bere kot turistična razglednica Slovenije? Raznolikost naše deželice je (ali bi bila) zanje raj. Potovanje od tradicije bučnega olja do gričevnatih nasadov oljk traja vsega slabe tri ure. A foodija je o potovanju treba prepričati. Južno Afriko, Francijo ali Italijo že dobro pozna, a kje neki naj bi slišal za malo podalpsko deželo, kjer se dobro je in vsaj tako dobro tudi pije?”

Priložnost za ministra

Ana Roš natančno ve, kako se stvari streže in kako izkoristiti naravne danosti, lokalno, sledljivo, ustvarjalno… Skoraj nobenega dvoma ni, da bodo kulinarični kritiki zaradi velike nagrade aprila tej dodali še visoko uvrstitev Hiše Franko iz Kobarida na svetovni lestvici (kjer je bila pred leti kot edina slovenska restavracija JB iz Ljubljane). In Roševa bo s svojimi diplomatskimi sposobnostmi to znala izkoristiti, še vedno ji je uspelo. Je pa vprašanje le, kako bodo to izkoristili naši turistični delavci na čelu z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Nagrada, ki jo je dobila Ana Roš, je namreč z naskokom, največ kar je na področju turizma dosegla Slovenija, celo več kot, če bi dobila tri zvezdice francoskega vodnika rdeči Michelin, ki ga v Sloveniji sploh ni. Lepa priložnost torej, da se minister za gospodarstvo zapelje v Pariz in vpraša, kako naj se slovenska kulinarika in hoteli povežejo z Michelinovim vodnikom.