Trije veliki junaki so se konec tedna izstrelili na površje na vrhuncu alpske smučarske sezone v Kitzbühlu. Avstrijci so slavili svojega superheroja Marcela Hirscherja, ki je danes na drugi slalomski progi uprizoril popoln alpski smučarski napad, s katerim se je z devetega mesta prepričljivo prebil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Dominik Paris je požel slavo na sobotnem smuku, potem ko je Italijan drugič dobil najprestižnejšo preizkušnjo svetovnega pokala. Tretji veliki junak pa je bil Britanec Dave Ryding, vodilni po prvi slalomski progi, ki je priznal premoč le Hirscherju in se prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder, na katerem mu je delal družbo še Rus Aleksander Horošilov.

»Uspel mi je popoln napad, a še zdaleč ne popolna vožnja. Razmere so bile preprosto prezahtevne za kaj takšnega. Vesel sem, da mi je uspelo pred domačimi navijači. Pred drugim nastopom sem si rekel, da se moram oddolžiti publiki, saj mi deseta mesta ne pomenijo ničesar,« pravi Marcel Hirscher, ki je za zmago kot Dominik Paris prejel dobrih 70.000 evrov, medtem ko je v tej sezoni zaslužil že dobrih 300.000. Nekaj več je zaslužila le Mikaela Shiffrin.

Organizatorji v zadnjih letih niso imeli sreče z vremenom. Zadnji klasični smuk je bil leta 2013, dobil pa ga je Dominik Paris. Štiri leta kasneje so se hrabri alpski smučarji znova pognali s klasičnega starta najhitrejše proge na svetu, zmagovalec pa je bil isti. »Prva zmaga v Kitzbühlu je prišla sama od sebe. Drugo sem doživel veliko bolj čustveno. Priboril sem si jo težje kot prvo,« je priznal Dominik Paris. Južni Tirolec je v Kitzbühlu dosegel že svojo tretjo zmago, saj je bil predlani najhitrejši na superveleslalomu. Da je velemojster Kitzbühla, je 27-letni Italijan dokazal predlani, ko je na skrajšani smukaški progi le za dve stotinki zaostal za Kjetilom Jansrudom.

Britanska senzacija

Dave Ryding si je danes pridobil marsikaterega simpatizerja. Britanec je v tej sezoni odličen, saj se je na vseh sedmih preizkušnjah uvrstil med dobitnike točk, v Leviju in Zagrebu pa se je s šestim in sedmim mestom prvič uvrstil med najboljšo deseterico. Včeraj je naredil skok naprej. Na prvi progi je bil neustrašen, le sanjski nastop Hirscherja mu je preprečil, da bi dosegel prvo britansko zmago svetovnega pokala. 30-letni Anglež je postal prvi Britanec, ki se je na slalomski tekmi svetovnega pokala uvrstil na zmagovalni oder. Prvi Anglež in do danes edini z uvrstitvijo na zmagovalni oder je bil Konrad Bartelski, ki je bil leta 1981 drugi na smuku v Val Gardeni. Pionir britanskega slalomskega napredka v svetovnem pokalu je bil Alain Baxter, ki je na olimpijskih igrah leta 2002 senzacionalno osvojil bronasto slalomsko kolajno, ki so mu jo kasneje odvzeli zaradi pozitivnega dopinškega testa. Baxter se je štirikrat uvrstil med najboljšo deseterico in enajstkrat med najboljših petnajst.

»Rekel sem si le, zdaj imaš priložnost, izkoristi jo. Pritisk pred drugim nastopom je bil ogromen. Ponosen sem, da sem mu bil kos. Drugo mesto je zame kot zmaga,« je razlagal Dave Ryding, sicer velik navijač Liverpoola. Po uspehu kariere je dejal, da ga je sobotni poraz ljubljenega kluba na domačem igrišču proti Swanseju dodatno požgal. »Če bi se sezona končala zdaj, bi kar poletel. Tako pa bom imel še nekaj priložnosti. Naredil bom vse, da jih bom izkoristil,« obljublja Ryding.

Spodbudno le Hadalin

Slovenski konec tedna je bil slabši od pričakovanj. Med dobitnike točk sta se uvrstila le Mariborčan Boštjan Kline s 27. mestom v smuku in Vrhničan Štefan Hadalin, ki je na tretjem slalomu zapored osvojil točke, tokrat je bil 21. Slabe vesti so prišle tudi iz bolnišnice, kjer je Andrej Šporn po četrtkovem padcu na treningu opravil magnetno resonanco. Pokazala je strgane prednje kolenske križne vezi, tako da bo šel Kranjskogorčan znova na operacijsko mizo. Vprašanje je, če se bo 35-letni kitzbühlski smukaški podprvak izpred sedmih let še kdaj vrnil v svetovni pokal.

»Proga je bila načeta, zato se je bilo z višjo startno številko težko uvrstiti na drugo progo. Imel sem toplo-hladne občutke. Na drugi progi sem prikazal solidno vožnjo, a ne popolno. S šestim časom druge proge sem dosegel svojo tretjo najboljšo uvrstitev sezone, tako da sem lahko zadovoljen. Podzavestno se mi višajo apetiti, a moram ostati miren in zadovoljen z doseženim,« je realen Štefan Hadalin.

»Nisem zadovoljen. Dobro smo se pripravili na tekmo, pogoji so bili dobri, proga je bila težka. Vsi so delali preveč napak. Gremo naprej. Ta teden nas na dveh smukih in superveleslalomu čakajo nove priložnosti,« pravi trener hitrih disciplin Peter Pen.