Slovenija in Tunizija sta imeli pred četrtim medsebojnim dvobojem na dosedanjih SP povsem izenačeno statistiko – po eno zmago, poraz in remi. Slovenci so bili boljši v Nemčiji 2007 (34:27, selektor Kasim Kamenica), Tunizijci v Franciji 2001 (28:23, Matjaž Tominec), tekma leta 2005, ko je prvenstvo gostila Tunizija in je reprezentanco do četrtega mesta pripeljal Sead Hasanefendić, nekdanji trener Celja, pa sta se ekipi razšli z remijem (26:26, Slavko Ivezič). Na današnji jubilejni, 20. medsebojni tekmi je Slovenijo vodil že četrti selektor (Veselin Vujović), Slovenci pa so po 14 zmagah in treh porazih še tretjič remizirali z devetkratnimi prvaki Afrike.

V slovenskem taboru so v minulih dneh opozarjali na slabšo kakovost in majhne količine hrane v hotelu Technopole (čeprav je reprezentančni zdravnik Sašo Đurič že pred prihodom v Metz poslal vodstvu hotela predlog jedilnika, a se ga Francozi ne držijo) ter na pričakovano grobo in umazano igro Tunizijcev. Dokaj pričakovana je bila tudi Vujovićeva odločitev o drastično spremenjeni začetni postavi Slovenije, saj je na rezervni klopi pustil več kot polovico nosilcev igre, ki jih je želel čim bolj spočiti. Razlog je bil jasen: od konca tekme z Islandijo do začetka dvoboja s Tunizijo je minilo le 22 ur in Slovenija je prvič na tem SP igrala dve tekmi v dveh dneh, Tunizijci pa so imeli dan več premora.

Tej po hokejsko nad Zarabca

Čeprav so Afričani, ki že trinajstič nastopajo na SP (neprekinjeno od leta 1995), v deseti minuti povedli s 6:4, so Slovenci kljub »rezervni« zasedbi odgovorili z delnim izidom 4:0. Kljub temu da sta Amine Bannour (19 zadetkov) in Oussama Boughanmi (18) na prvih treh tekmah v Metzu skupaj dosegla več kot polovico od 73 tunizijskih golov, se danes v prvih petnajstih minutah nista vpisala med strelce. Vsaj na papirju prvi zvezdnik Wael Jallouz, 25-letni član Barcelone, je v prvem polčasu igral manj kot deset minut in ni niti enkrat streljal, za nameček pa so Tunizijci v dvajseti minuti ostali brez krožnega napadalca Issama Teja. Že 37-letni igralec katarskega El Jaisha, ki je znan po grobosti in živčnosti, je v obrambi s hokejskim bodičkom pokosil Miha Zarabca in si seveda prislužil neposredni rdeči karton.

Vse afriške minuse so Slovenci izkoristili in si tik pred odmorom prvič priigrali tri zadetke prednosti (15:12), še večjo razliko pa je preprečil Makrem Missaoui, ki je že v prvem polčasu zbral deset obramb. Strelsko je bil razpoložen Vid Kavtičnik s šestimi zadetki iz sedmih poskusov, precej manj pa slavljenec Blaž Blagotinšek – danes je praznoval 23. rojstni dan – z le enim iz šestih strelov. Ko je Vujović, ki danes praznuje 56. rojstni dan, na začetku drugega polčasa poslal v igro prvokategornike, je bilo pričakovati povečanje vodstva, a zgodilo se je nasprotno. Tunizijci so po treh minutah povedli s 17:16, sredi polčasa so imeli plus tri (23:20), v 51. minuti štiri (26:22), dobrih šest minut pred koncem pa bolj ali manj nedosegljivih pet plusa (28:23).

Cepelin za nepričakovani remi

A sledila je infarktna končnica, v kateri Tunizijci z vzdevkom »Orli iz Kartagine« do konca niso več dosegli gola, dobili pa so jih pet. V predzadnji minuti je Miha Zarabec zadel s sedmih metrov za zmanjšanje na 27:28, po zapravljenem zadnjem tunizijskem napadu pa so v svojega zadnjega krenili še Slovenci. Zarabec je odlično podal visoko žogo na desno krilo in po cepelinu je izenačujoči zadetek za končnih 28:28 dosegel Blaž Janc. Po treh zmagah v Metzu je Vujovićeva četa prvič remizirala, Tunizijci – od 16 reprezentantov jih kar 12 igra v domači ligi, dva v Katarju, po en pa v Franciji in Španiji – pa na SP že drugič.

»Proti Tuniziji so bile naše glave očitno že v osmini finala, a najprej moramo opraviti s skupinskim delom. Le zadnjih pet minut smo igrali tako, kot bi morali vseh šestdeset. Dokazali smo, da lahko tudi po zaostanku za pet zadetkov nekaj minut pred koncem vsaj remiziramo, a takšni zaostanki se nam ne smejo več dogajati, kajti v prihodnje smo lahko kaznovani. Glede na vse je točka kot zmaga, ena je vredna kot dve,« je ocenil Darko Cingesar, v slovenski reprezentanci igralec z največjo minutažo (54 minut in 11 sekund). Zadetek za končni remi je dosegel Blaž Janc, ki je bil po minutaži takoj za Cingesarjem, po številu zadetkov pa s šestimi drugi za Kavtičnikom (7): »Nismo odigrali tako, kot smo se dogovorili v garderobi, in nismo se držali selektorjevih navodil. Ne vem, zakaj. V tekmo nismo šli maksimalno, bilo je preveč napak, a smo v zadnjih minutah le pokazali kakovost. Španija? Še ena težka tekma, verjetno celo najtežja v skupini, a zdaj imamo vsaj en prost dan.«

Slovenija bo jutri ob 20.45 igrala proti Španiji za prvo mesto. Če bo zmagala, bo v osmini finala igrala v Montpellieru s četrtim iz skupine A, če bo izgubila, pa s tretjim v Parizu (v obeh primerih sta kandidatki Rusija in Brazilija). Toda ob morebitnem porazu s Španijo je lahko Slovenija tudi tretja v skupini A (potem bo verjetno igrala z Norveško), če Španci danes izgubijo proti Makedoncem, ti pa jutri premagajo še Islandijo.