Sobotni veleslalom za 53. Zlato lisico je bil v znamenju poslovilne tekme Tine Maze, že njene 401. v svetovnem pokalu. Za zadnji nastop se je zbrala njena celotna ekipa na čelu z Andreo Massije, trenerjem Valeriom Ghirardijem in serviserjem Andreo Vianellom, ki ga je Tini »posodila« Viktoria Rebensburg.

»Velik dan, nabit s čustvi«

Pred Tininim nastopom je vročica v Mariboru naraščala, saj nihče ni dobro vedel, kaj bo ob slovesu pripravila najboljša slovenska smučarka vseh časov. Na progo se je podala s številko 34, v zgornjem delu smučala odločno, nato pa se je ustavila in se zapeljala v objem Andree Massija. Nato je ob pozdravljanju gledalcev v kombinezonu brez sponzorjev smučala do cilja, se tik pred ciljno črto ustavila, snela smuči in peš prehodila zadnjo ciljno črto v njeni karieri.

»Bilo je zahtevno, kar se čustev tiče. Vsi smo bili čustveno razpoloženi. Seveda, to je velik dan in velika zgodba je za nami. Veliko ljudi me je prišlo pozdraviti in to mi res ogromno pomeni. Veliko je bilo lepih in tudi težkih trenutkov v smučanju in sem za vse doživeto zelo hvaležna. Za menoj je krasna zgodna in upam, da bo šla ta tradicija še naprej,« je zadnji spust po Pohorju komentirala Tina Maze. »Jutri bo bolj prazen dan, kot danes. Danes je dan nabit s čustvi, ljudmi, mikrofoni in kamerami. Jutri tega ne bo. Take trenutke sicer cenim, nočem pa, da me prevzamejo, ker to ni več moj vsakdan, kot je bilo nekoč. To je za mano, hvala vsem, ki so bili ob meni na tej poti. Hvaležna sem za vse, kar smo naredili.«

»Končno sem jo videl smučati svobodno«

»Kaj naj rečem, vreme je lepo, lepa podlaga, super publika, scenarij je bil dober. Tino sem končno videl smučati svobodno, to je bil tudi moj zadnji napotek pred štartom. Imeli smo pripravljena dva scenarija, a smo na koncu vse prepustili Tini, ki se je odločila pravilno,« je Tinino zadnjo vožnjo komentiral Andrea Massi.

Gledalci so bili navdušeni nad spektaklom, Tina Maze pa je dobila slovo, kakršnega si je v svoji izjemni karieri zagotovo zaslužila. S tem se končuje nepozabno obdobje slovenskega alpskega smučanja, ki je slovensko javnost dvignilo na noge.