Kdo dejansko laže, lahko pokaže zgolj pismo Andree Massija, ki ga je naslovil na direktorja smučarske zveze Jožka Križana. Gre res za predlog o sodelovanju ali giljotino? Če ima smučarska zveza čisto vest, ga bo bržčas pokazala javnosti. Zdi pa se, da ga bo v vsakem primeru videl še kakšen drug odvetnik kot Damijan Terpin, dolgoletni pravni zastopnik Tine Maze.

Kot pribito drži dejstvo, da se je Massi znašel v težkem položaju, saj je pogodbeni sodelavec Smučarske zveze Slovenije. Ko so v igri javne laži, je treba imeti bujno domišljijo, da pogodba o sodelovanju ne bo prekinjena.

Bolj kot višina zneska Tine Maze se v ozadju skriva druga zgodba. Smučarska zveza Slovenije je dala včeraj v javnost jasno sporočilo, da so uspehi in časi Tine Maze preteklost ter da je realnost drugačna. Iz sporočila je mogoče sklepati, da alpsko smučanje živi od trenutnih rezultatov, ki so celo za stroko presenetljivo visoki. Dve zmagi svetovnega pokala v smuku, dve četrti mesti, peto, sedmo, deveto in deseto so na začetku decembra več, kot si je upal marsikdo pomisliti, celo glede izkupička ob koncu sezone.

Duh Tine Maze bo prisoten še nekaj časa. Črnjanka je več let veljala za slovenski simbol in ponos. V nadaljevanju življenjske poti bo morala biti sila previdna, da bo njena podoba ostala sijoča. Tudi v Mednarodni smučarski organizaciji so dali Mazejevi jasno vedeti, da ne bodo popuščali pri zahtevi, da bi imela v Mariboru boljšo startno številko, kot ji bo pripadala po pravilih. Ta so, trdi predsednik Gian Franco Kasper, za vse enaka.