Čeprav je Peter Prevc v kvalifikacijah za prvo tekmo 65. novoletne turneje v smučarskih skokih osvojil deveto mesto, se je branilec zlatega orla po doskoku pri 132,5 metra veselil tako kot ob največjih zmagah in medaljah. Dlani je močno stisnil v pest kot v minulih zimah, ko je zmagoval, in zakričal od veselja. Otresel se je negotovosti, kaj so pomenili dobri skoki na treningu v Planici. Z devetim (126,5 m) in dvanajstim dosežkom treninga (128,5 m) ter devetim v kvalifikacijah je 24-letni slovenski as dobil potrditev, da je znova sposoben boja za najboljšo deseterico. »Peter je začutil, da je znova konkurenčen, čeprav je delal manjše napake. Med vožnjo proti robu odskočne mize mora biti bolj potrpežljiv, ker bo tako imel več hitrosti v preletu in bo skočil pet metrov dlje,« je nastop lanskega kralja turneje ocenil trener v slovenski reprezentanci Jani Grilc, pomočnik selektorja Gorana Janusa.

Domen Prevc na dan kvalifikacij ni bil na ravni »dominatorja« svetovnega pokala, saj ni naredil niti enega popolnega skoka. Za trening je skočil 115 metrov (47. dosežek) in 127,5 metra (9.), v kvalifikacijah pa 134 metrov (8.) in je bil le za sedem desetink boljši od brata Petra. »Domen mora spremeniti počep. Čez prelet, kjer je najmočnejši, ni imel nobene prave hitrosti, zato je izgubljal pri dolžini skoka. Ker je zamenjal čevlje, se še malo lovi, a vse se lahko uredi do tekme,« je opažanja s trenerske tribune podrobno razlagal Grilc. Cene Prevc je lepo napredoval iz skoka v skok, s čimer je potrdil, da sledi navodilom, ki so mu jih dajali trenerji. Jurij Tepeš je prikazal solidne skoke z nekaj napakami. Jernej Damjan je bil še malo nesproščen, potem ko je v lanski zimi nastopil le na dveh tekmah svetovnega pokala, kjer je bil enkrat v kvalifikacijah zadnji, drugič pa diskvalificiran. »Bolj mora pokrčiti kolena, pa bo tudi bolj sproščen,« je mu je svetoval Grilc. Rok Justin je izpadel za tri desetinke točke. Anže Semenič je bil diskvalificiran, ker je imel za en centimeter preširok dres, sicer pa bi se s skokom 120,5 metra (46. izid) uvrstil na tekmo. »Ne glede na dobre treninge v Planici je bilo pred kvalifikacijami veliko negotovosti. S prvim dnem smo kot ekipa zadovoljni. Imamo trdno osnovo, da ni treba panično iskati novih rešitev. Fantje so lahko šli mirno spat,« je končal Grilc.

Skakalci iz elitne deseterice so potrdili vlogo favoritov za tekmo ob 16.45. Mednje sta se zrnila le Nemec Stephan Lyhe (7. mesto) in Slovenec Peter Prevc (9.). Glede na to, kar je prikazal v kvalifikacijah, je prvi favorit 22-letni Norvežan Daniel Andre Tande, ki je največjo daljavo dneva, 139 metrov, dosegel z dveh naletnih mest nižje od večine tekmecev.