Ruska dopinška afera je izbruhnila na začetku letošnjega leta kot posledica (zdaj že) slovitega McLarnovega poročila, v katerem so bile podrobno opisane sistemske zlorabe in goljufije ruskih športnikov. Ruski atleti so posledično ostali brez nastopa na OI v Riu, drugi del McLarnovega poročila je ponudil še nekaj dodatnih dokazov, da so se v Rusiji res dogajale obsežne zlorabe prepovedanih poživil.

V intervjuju za The New York Times je Ana Anceljovič, direktorica ruske protidopinške organizacije, prvič potrdila obtožbe. »Šlo je za institucionalno zaroto, v katero je bilo vpletenih ogromno ljudi, prikrivanja so se dogajala več let. A ponovno poudarjam, da vlada v dopinško zaroto ni bila udeležena, za to ne obstajajo oprijemljivi dokazi.« Izjava Anceljovičeve je prvi korak k spravi Rusije z mednarodno športno skupnostjo, a zagotovo še ne dovolj velik, da bi se sankcije proti ruskim športnikom ukinile.

V McLarnovem poročilu so namreč predstavljeni dokazi o tem, kako so člani ruske varnostne službe po navodilih namestnika ministra za šport (FSS, nekdanje KGB) menjali vzorce urina ruskih športnikov s »čistimi« vzorci.

Putin na čelo »neodvisnega« odbora postavil svojega dolgoletnega zaveznika

Na obtožbe se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, imenoval je 14-članski »neodvisni« odbor za preiskavo stanja v športu, ki ga bo vodil 81-letni Vitalij Smirnov, eden glavnih uradnikov na področju športa v Rusiji v zadnjih štirih desetletjih.

Smirnov je sicer priznal, da je »šlo v ruskem športu v zadnjih letih mnogo stvari narobe« in da so storili kar nekaj napak, ni pa povedal, kakšne ukrepe načrtujejo za odpravljanje nastale škode. Ruski atleti imajo namreč še vedno prepoved nastopanja na mednarodnih tekmovanjih, mednarodna protidopinška agencija (WADA) pa je Rusom postavila ultimat: najprej morajo priznati krivdo za dopinške prekrške in vpletenost vlade.

Nato je sledil nov preobrat v zgodbi, ko sta se oglasila še ruska protidopinška agencija Rusada in tiskovni predstavnik Kremlja. Rusada trdi, da so bile izjave Anceljovićeve vzete iz konteksta, tiskovni predstavnik Kremlja Dimitri Peskov pa je dejal, da »Kremelj kategorično zavrača« dopinške obtožbe.