Zdaj bodo morali 20.000 žrtvam izplačati več milijard dolarjev odškodnin, in sicer v prihodnjih 65 letih. Eden glavnih tožnikov proti NFL je bil nekdanji as ameriškega nogometa Kevin Turner, ki je marca zaradi prizadetih možganov umrl star 46 let.

As ihti

Pred enim mesecem je med tekmo znova prišlo do odmevnega primera poškodbe glave, ko se je z glavo zaletel v igralca New Orleansa in se poškodoval 25-letni Luke Kuechly iz Carolina Panthers, trenutno eden najboljših obrambnih igralcev v ZDA. Preden so ga odpeljali, je sedel na igrišču in ihtel, ne toliko zaradi bolečin kot zaradi strahu, kaj bo. Vsak igralec ameriškega nogometa namreč ve, da mu poškodbe glave lahko uničijo življenje.

»Se niste lepo zabavali?« je zatem zapisal kolumnist  Ebenezer Samuel v New York Daily News. »To je naš ameriški nogomet, šport, ki uničuje telo, možgane in življenje. In za katerega plačujemo prekleto veliko denarja, da bi lahko vse to gledali.«

Več kot sto milijonov Američanov, to je vsak tretji med njimi, vsako leto februarja gleda veliki finale dveh najboljših ekip (Super Bowl), ki je kot velika maša ameriškega načina življenja. Američani namreč v svojem nogometu, ki ga je v nacionalni šport povzdignila predvsem ameriška vojska med prvo in drugo svetovno vojno, vidijo utelešenje moškosti.

A veliko igralcem ameriškega nogometa se je v zadnjih letih zgodilo to, kar se je novembra Kuechlyju. Ameriški nogomet, ki ni prav nič podoben običajnemu nogometu, je pač brutalen, tudi zato je tako zelo priljubljen. Poškodb možganov pa ni mogoče pozdraviti in velikokrat se pozneje pojavi demenca. Raziskava Bostonske univerze na 94 umrlih nekdanjih igralcih je nedavno kar pri 90 pokazala kronično travmatično encefalopatijo, ki je bila nekoč predvsem bolezen boksarjev. Prvi simptomi so motnje pozornosti, glavoboli, nato pride do izgube spomina, nerazsodnosti, torej do demence.

Sprenevedanje NLF

V nacionalni nogometni ligi (NFL) so dolgo časa namerno prikrivali povezavo med ameriškim nogometom in možganskimi poškodbami ter boleznimi. Tako so v 90. letih v svojih študijah celo dokazovali, da ta povezava ne obstaja. Torej so se obnašali podobno kot nekoč vodilni tobačne industrije, ki jim je po drugi svetovni vojni uspelo več desetletij, tudi s prirejenimi študijami, prikrivati povezavo med kajenjem in rakom pljuč.

V NFL so poskušali preprečiti objavo nekaterih znanstvenih člankov. Temnopoltega dr. Benneta Omaluja, ki je pred nekaj leti prvi dokazal povezavo med igranjem ameriškega nogometa in kronično travmatično encefalopatijo (KTE), je tedaj neki ugledni zdravnik iz NFL rotil, naj tega ne objavi: »Pomislite, kakšne posledice bo imelo vaše početje. Če bodo ameriške mame izvedele, da je nogomet nevaren šport, potem je z nogometom konec. Torej ne govorite o tem medijem.« Vendar je Omalu kljub vsem pritiskom zadevo razkril in lani je o njem nastal film Pot zmagovalca, ki je pretresel ameriško javnost in povečal pritisk na NFL.

NFL pristal na poravnavo

Tudi številni samomori nogometašev zaradi hude depresije, ki spremlja KTE, so predstavnike lige prisilili, da so letos pristali na poravnavo in na zaslišanju pred ameriškim kongresom priznali povezanost med KTE in igranjem ameriškega nogometa. S poravnavo, ki jo je nedavno potrdilo ameriško vrhovno sodišče, so se v NFL izognili krivdi, ki bi lahko potegnila za seboj nekajkrat višje odškodnine.

Skupinsko tožbo proti NFL, ki se je končala s poravnavo z več milijardami dolarjev visoko odškodnino, je bila vložena v imenu 20.000 igralcev, velika večina med njimi ni več aktivnih, nekaj jih je že pokojnih. Nekateri so igrali za svoje univerze, drugi so bili profesionalci v NFL ali drugih ligah. Vsi, ki so še živi, pa občutijo posledice poškodb glave. Dementni in tisti s parkinsonovo boleznijo bodo v prihodnjih 65 letih dobili do 3,5 milijona dolarjev (3,3 milijona evrov), drugi pa v povprečju po 190.000 dolarjev, kar glede na to, da so zdravstveni stroški v ZDA zelo visoki, ni veliko. Noben denar pa jim ne more več nadomestiti uničenega življenja.

Veliko število tožnikov tudi kaže, kako zelo je ta šport priljubljen med Američani. Tudi v ZDA je šport pogosto priložnost za mlade iz revnih okolij. Nekateri lahko predvsem kot uspešni športniki dobijo štipendijo za študij.

Zdaj v NFL obljubljajo, da igralcem, ki so med tekmo doživeli pretres možganov, ne bodo dovolili hitre vrnitve na igrišče. Poleg tega so v svojem poročilu ocenili, da je okoli 6000 nekdanjih igralcev zaradi prizadetosti možganov dementnih.