Podjetje Delona, ki je bilo v sodni register vpisano aprila 2014 in ima svoj sedež v Ljubljani, je v javnosti malo znano, ima pa zato toliko bolj razvpitega lastnika – Boška Županovića. Enainštiridesetletni reški poslovnež si je ime v nogometu ustvaril kot agent hrvaškega reprezentanta Vedrana Ćorluke in kot predsednik nižjeligaša iz Karlovca, zelo dobro pa ga poznajo tudi hrvaški organi pregona.

Proti Županoviću je bilo na Hrvaškem vloženih na ducate kazenskih ovadb, zaradi goljufij, ponarejanja dokumentov in spornega poslovanja pa je bil leta 1998 obsojen na leto in pol zaporne kazni. Tri leta kasneje je iz zapora v Bujah pobegnil v Slovenijo, bil pa je tudi eden ključnih akterjev v odmevni hrvaški podkupovalni aferi v pravosodju na prelomu tega stoletja.

Kontroverznega Županovića tako kot Milana Mandarića zastopa odvetnik Franci Matoz. Slednji je pristojnemu sodišču ta teden že predal zahtevo, da nadzor nad koprskim klubom prevzame podjetje Delona, in to kljub dejstvu, da ta ni največji upnik obalnega prvoligaša. To je z nekaj več kot dvema milijonoma evrov terjatev Swiss Sports Agency iz davčne oaze na Maršalovih otokih. A kot je prepričan Matoz, je terjatev podjetja zgolj fiktivna. Znano je namreč, da je agencija na Bonifiko že v minuli sezoni v nenavadnih poslovnih okoliščinah pripeljala 15 nogometašev, njen lastnik pa je Andy Bara, ki ima svojo pisarno kar v klubskih prostorih.

Kot nam je zaupal prisilni upravitelj v postopku Matija Vičar, ga je o odstopu Mandarićevih terjatev Županoviću že obvestil njegov pooblaščenec, predloženi pa so mu bili tudi vsi potrebni dokazi. »Sodišče je mene in upniški odbor že pozvalo, da se izrečemo o zahtevi predlagatelja po spremembi vodstva kluba. Ko bo sodišče prejelo mnenje upravitelja in upniškega odbora, ima nato osem dni časa, da o predlogu odloči. Kakšna bo odločitev sodišča, je težko napovedati, saj so takšni predlogi zelo redki,« je pojasnil Matija Vičar.

Upniški odbor, ki ga je doslej sestavljalo pet članov (poleg Milana Mandarića in njegovega podjetja MM Šport še Terme Čatež, Hotel Bio ter Swiss Sports Agency), naj bi se po naših informacijah sestal sredi prihodnjega tedna. Poraja se le vprašanje, v kakšni sestavi. »Sam bom predlagal sodišču, da se sestava upniškega odbora spremeni. Če bo sodišče upoštevalo predlog, bo tudi odločilo, kakšna bo njegova sestava,« je še dejal Vičar.