Nogometaši v slovenski ligi so sredi priprav na spomladanski del, ki se bo začel 27. februarja. Medtem ko sta v središču zanimanja vodilna kluba Olimpija in Maribor, Koper že nekaj mesecev doživlja velike pretrese, potem ko je v lanski sezoni osvojil slovenskih pokal, superpokal in na uvodu v letošnjo odigral spektakularni evropski tekmi s Hajdukom. Prav tekmi s klubom iz Dalmacije sta tako navdušili župana občine Koper Borisa Popoviča, da se je odločil aktivno vključiti v delovanje FC Koper in iz njega po vzoru Hajduka narediti ljudski klub. Prve Popovičeve poteze so bile všečne za navijače: obljubil je brezplačen vstop na tekme in gradnjo preostalih dveh tribun, takoj ko bo stadion Bonifika trikrat poln, ter odvzel kapetanski trak Ivici Gubercu, ki naj bi s svojim vedenjem odganjal gledalce in vnašal nemir v slačilnico.

Generalno čiščenje: oditi je moral tudi vodja mladinske šole

Z vsako novo potezo je Popovič zmanjševal moč predsednika kluba Anteja Guberca, s katerim sta v minulih letih tesno poslovno sodelovala, saj je bilo njegovo podjetje Grafist tudi občinski gradbinec. Ko se je Popovič povezal z neznanim hrvaškim menedžerjem Andyjem Baro ter srbsko navezo v sestavi športni direktor Dušan Petković, trener Slavko Matić in pomočnik trenerja Milan Obradović, ki je sredi sezone v slovensko Istro prišla iz Zavrča, je to pomenilo popolno deguberizacijo kluba. Iz kluba so odšli vsi funkcionarji in večina igralcev, novo fluorescentno rumeno barvo pa so dobili celo klubski dresi (podobno naj bi se zgodilo tudi s klubskim grbom). Četudi je imel FC Koper na račun ugodnih podnebnih razmer, dobrega dela v mladinski šoli in nakupov nadarjenih mladih slovenskih reprezentantov najobetavnejšo ekipo v ligi, so nastale zamenjave tudi v nogometni šoli: Nedžada Okčića je zamenjal neznani španski strokovnjak.

Ko je Guberac začutil, kaj se dogaja, je v zadnjih urah prestopnega roka pod ceno glede odškodnine, a v dobrobit igralcev, dovolil odhode v tujino Domnu Črnigoju, Mateju Pučku in Marku Krivičiću. Sredi sezone so z njegovim odstopom izpisnice brez odškodnine dobili še vsi igralci, ki so to želeli. Edina izjema je bil Leo Štulac, ki je bil zapostavljen, ker je igral na istem mestu kot predsednikov sin Ivica. Športni direktor Petković je eksodus igralcev pospremil z besedami, da je njihova kakovost preskromna za ambicije Kopra, a je kasneje vendarle spoznal, da ni tako.

Medtem ko se je FC Koper mučil na igrišču, je imel Popovič veliko težav tudi z iskanjem ljudi za upravni in nadzorni odbor kluba, zato so skupščino lahko izvedli šele v tretjem poskusu. Član uprave je tako postal tudi Gašpar Gašpar Mišič, direktor Komunale Koper. V klub je v zimskem premoru sicer prišlo več kot deset novih tujih igralcev, a gre pri večini za takšne neznance, da jih celo angleška wikipedia ne izbrska. Prvi dve pripravljalni tekmi je novi Koper gladko izgubil s hrvaškima kluboma Slaven Belupo 1:2 in Inter Zaprešič 0:5.

Občina Koper priredila razpise?

Zdesetkanim kanarčkom torej bolj kot kadar koli prej stoji ob strani župan Boris Popovič oziroma koprska občina (MOK). Ta je lanskega decembra, torej ravno v obdobju, ko so kadroviki z Bonifike krpali moštvo za spomladanski del, na klubski račun nakazala dobrih 310.000 evrov. Aplikacija supervizor razkriva, da gre za daleč najvišji enkratni znesek, ki ga je koprska občina od leta 2003 namenila svojim nogometašem. »FC Koper je iz naslova javnega razpisa sofinanciranja promocije športnih klubov in društev za leto 2015 prejel sredstva v višini 300.000 evrov,« pojasnjujejo na koprski občini. Ob tem je zanimivo, da je koprska občina prek omenjenega razpisa razdelila natanko 300.000 evrov, edini, ki je izpolnjeval pogoje, pa je bil prav FC Koper, ki sicer prejema manjši del sredstev še z enega občinskega razpisa (za sofinanciranje športnih programov).

Razpis za sofinanciranje promocije športnih klubov in društev je koprska občina sicer prvič objavila leta 2013. Tedaj sta pogoje izpolnjevala FC Koper in zdaj že bivši RK Cimos Koper – 200 tisočakov so prejeli koprski nogometaši, 100.000 evrov pa kolegi iz dvorane Bonifika (zaradi razpada kluba pogodba ni bila nikoli realizirana). Leta 2014 pa je 200.000 evrov pripadlo FC Koper, ki je kot edini izpolnjeval razpisne pogoje. Kot pravijo nekateri koprski športni delavci, je ta razpis namenjen zgolj nogometnemu klubu, drugi (za sofinanciranje športnih programov) pa vsem preostalim športnim kolektivom v občini, ki živijo od prispevkov staršev in prostovoljstva.

Kako se bo odzvala KPK?

»Zaradi diskriminatorskih pogojev je zadeva zrela za protikorupcijsko komisijo,« je prepričan eden izmed naših sogovornikov, ki je želel ostati neimenovan. Vendar strokovni sodelavec za šport na MOK Sekule Popovič take očitke zavrača: »Ti razpisni pogoji se niso spreminjali in tudi ne moremo vedeti, kdo se bo prijavil na razpis. Če bi občina objavljala samo ta razpis, bi bil zagotovo diskriminatorski. Na tem razpisu je privilegiran vsak, ki več vlaga, ki ima daljšo tradicijo in večjo odmevnost.«

Zadnja finančna injekcija, ki jo je koprska občina namenila kanarčkom, ni toliko nižja niti od sredstev, ki jih koprskemu prvoligašu namenja glavni sponzor. Luka Koper, ki je prvo petletno sponzorsko pogodbo s FC Koper podpisala septembra 2008, drugo pa septembra 2013, na račun kluba z Bonifike nakaže pol milijona evrov na leto. Da je koprska občina v zadnjih letih bistveno povečala svoj vložek v domači nogometni klub, dokazuje tudi aplikacija supervizor: med MOK in FC Koper je bilo od leta 2003 do danes opravljenih za dober milijon evrov transakcij, več kot 700.000 evrov pa se nanaša na zadnje triletno obdobje.