Osvežite videz lesenega pohištva

Po letih uporabe (in zlorabe) je vaše dragoceno leseno pohištvo videti obrabljeno. Če je iz masivnega lesa je, ga je skoraj vedno mogoče popraviti. Ko je treba odstraniti le nekaj vodnih madežev, je popravilo preprosto. Čez madež razprostrite čisto brisačo in jo polikajte s likalnikom. Glede na obseg madeža boste morali postopek najbrž večkrat ponoviti, dokler ne izgine. Če pa je škoda na pohištvu večja, morate najprej ostrgati staro barvo. Nanesite debel sloj sredstva za odstranjevanje barve, ki jo nato odstranite s plastičnim strgalom. Ko se les posuši, pohištvo obrusite z brusnim papirjem, nato pa nanesite premaz – za naravni videz lahko uporabite kuhano laneno olje, ki jo nanesete v več slojih. Druga (hitrejša) možnost pa je oljna barva, na katero nanesemo še nekaj slojev poliuretana.

Vdihnite novo življenje obrabljenemu kavču

Vaša priljubljena zofa, na kateri vsak večer gledate televizijo, je po več letih začela izgubljati svojo obliko. Namesto da jo zamenjate, ji vdihnite novo življenje z naslednjimi koraki. Najprej kavč dodobra očistite s paro, ki lahko poravna posamezne gube na sedežu in naslonjalu, ki so posledica stalne uporabe. Če to ne deluje, vzemite peno iz blazin in jo zavijte v nekaj slojev tkanine, s čimer jim boste vrnili obliko. Če je v blazinah polnilo v kosmih, le-temu dodajte poliestrska vlakna, da postanejo čvrstejše. Kadar blazin ni mogoče odstraniti s kavča in jih odpreti, pa vam ne preostane drugega, kot da vam zofo preobleče tapetnik.

Preoblecite sedišče starega stola

Stari in izrabljeni kuhinjski stoli so v vas morebiti vzbudili željo, da bi se podali po nakupih novih. Toda če je treba zamenjati samo sedežne blazine, medtem ko je okvir še vedno v dobrem stanju, lahko preizkusite svoje tapetniške spretnosti. Najprej odstranite sedežni del, ki je običajno pritrjen na stol z nekaj vijaki, nato pa še sponke, ki držijo prevleko. Stare prevleke ne uničite, saj vam bo služila kot osnova za izrezovanje prevleke iz novega blaga. Če je potrebno, zamenjajte še peno. Na sedišče s sponkami pritrdite blazino iz novega blaga, nato pa ga znova namestite na stol.

Prebarvajte vrtno garnituro

Starajoče se zunanje pohištvo lahko začne puščati rjaste madeže na terasi in oblačilih. Če nanj nanesete svežo plast barve, mu vrnete nekdanji sijaj. Najprej ostranite vso odluščeno barvo in sledove rje. Na ravnih in enakomernih površinah uporabite brusni papir, na mrežastih delih in delih, ki jih je težko doseči, pa bo svojo nalogo opravila kovinska krtača. Preostale delce in umazanijo obrišite s krpo. Na ostrgano pohištvo nanesite osnovni zaščitni premaz, ki pomaga, da se barva bolje prime, ter pustite, da se čez noč posuši. Na koncu pohištvo prebarvajte z nekaj tankimi sloji proti rji odporne barve v pršilu, pri čemer dovolite, da se vsaka plast posuši, preden nanesete novo.

Vir: www.foxnews.com