Za izdelavo stopnic lahko vedno najamete tesarja, če sami nimate ustreznega znanja, lahko pa se dela lotite tudi sami s pomočjo družinskih članov. Čeprav je opravilo zahtevnejše, boste z malo truda zgradili praktične stopnice, po katerih se boste lahko s terase spustili neposredno na vrt.

Kaj potrebujete?

Za začetek boste potrebovali osnovno orodje: vrtalnik, ročno žago, merilni trak, lopato, samokolnico, manjšo lopatico, zidarsko žlico za ravnanje površine, lesene deske ali tramove, krožno žago, gramoz (prod), hitro sušeč cement, kotne nosilce, močne vijake in matice. Svetujemo vam, da najprej določite število korakov, ki jih boste morali narediti, da pridete s terase na tla ali obratno, ter višino in širino stopnic.

kako_dodati_stopnice_terasi_za_hiso_4.JPG

Postopek

Na tleh zraven terase označite območje, kjer boste začeli graditi stopnice. Ko ste to storili, je čas, da na mestu bodočih stopnic vlijete betonsko podlago. Zatem iz lesenih desk izžagajte nosilno konstrukcijo, ki bo ob straneh podpirala in dvignila stopnice s tal do terase. Leseno konstrukcijo za stopnice spodaj pritrdite na betonsko podlago in zgoraj na teraso. Pri tem bodite izredno previdni, saj bosta kakovost in dolgotrajnost stopnic odvisna ravno od konstrukcije.

kako_dodati_stopnice_terasi_za_hiso_3.JPG

Po izdelavi nosilne konstrukcije stopnic čeznje dodajte še tekalno plast iz lesenih desk, po kateri boste hodili. Širina tekalne plasti naj bo približno pet centimetrov večja od širine stopnic. To pomeni, da mora tekalna plast prekrivati nosilno konstrukcijo stopnic in biti na obeh straneh daljša za okoli dva centimetra. Lesene elemente pritrdite skupaj z vijaki in pazljivo ustvarite končno podobo stopnišča. Po zaključeni gradnji stopnic obnje postavite tudi preprosto leseno ograjo, ki se je boste lahko prijeli med vzpenjanjem do terase.

Več glav več ve in več rok več naredi

Za gradnjo stopnic potrebujete vsaj osnovna mizarska znanja, da zgradite močne stopnice, ki bodo lahko podpirale tudi težke stvari. Če niste izkušeni, vam priporočamo, da za delo najamete mizarja ali tesarja. Če pa se boste izdelave stopnic lotili sami, za pomoč poprosite svojega prijatelja ali družinske člane.