Težko je pozabiti staro tehniko

V praksi učenje smučanja po metodi UPS pomeni, da vadeči začne na 90 centimetrov dolgih smučeh, ki so nekakšna »podaljšana stopala«, temu sledi uporaba smuči dolžine 125 centimetrov, ki se konča na smučeh v lasti smučarja. Navadno potrebuje smučar največ dva dni, da usvoji tehniko smučanja, vendar pa, kot pravi Murovec, je navada železna srajca: »Bistveno lažje se je naučiti smučati na novo kot pozabiti na staro tehniko.«

Pri starejših smučarjih je prav, da imajo ti jasen cilj, ko se odločijo za učenje smučanja. Nekateri se želijo samo spuščati po bregu navzdol in jim, kot pravi Murovec, »sodobna tehnika« ni glavni motiv. »Za njih je pomembno, da je smučanje varno in v okviru njihovih zmožnosti. Če me kdo sprašuje o tem, ali bi se učil smučati na novo ali ne, navadno odgovorim, da če človek uživa pri tem, kar počne, mu ni treba ničesar spreminjati, dodajati. Drugače je, ko pride do mene oziroma do naših inštruktorjev smučar, ki ima nove smuči, a jih ne zna izkoristiti. In če je seveda želja, mu pokažemo nove dimenzije, ki jih nove smuči dajo.« Dejstvo je, da je z novimi smučmi treba smučati drugače. Kljub vsemu pa, pravi Muravec, so zanj in njegovo ekipo najboljši učenci tisti, ki ne znajo smučati. »Nimajo stereotipov, vzorcev, ki so zelo močno zakoreninjeni. Prav tako nimajo primerjave, zakaj drugače smučamo.« Šola ima glavno bazo na Krvavcu, sicer pa vas bodo nove tehnike smučanja naučili tudi v Kranjski Gori, na Rogli in Golteh.

Kaj pa otroci?

Otroci so nekaj posebnega in tudi pri učenju smučanja jih ne smemo enačiti z drugimi začetniki. Prav je, da tako kot vse športe tudi smučanje spoznavajo z igro. Najprej jim skušamo vzbuditi ljubezen do gibanja, tudi do smučanja. Seveda moramo tudi upoštevati, da je njihova percepcija sprejemanja podatkov drugačna kot pri odraslih. »Tja do devetega leta ne koristi uporaba metode UPS, saj otroci že tako smučajo na kratkih smučkah,« pove Murovec. »Največjo napako delamo, ko se na otroke zgrinjajo teorije in tehnike, ki jo vsak otrok dojema na svoj način.« V osnovi pa naj bi šlo pri otrocih za spuščanje s smučmi po bregu navzdol z jasnimi napotki, ki jim bodo prišli prav pri nadaljnjem usvajanju smučarskega znanja.