Na veselje šolarjev so na Veliki planini tik pred šolskimi počitnicami po štirih sušnih letih dočakali dovolj veliko pošiljko snega, da so lahko v nedeljo znova odprli priljubljeno smučišče Šimnovec in otroško smučišče Jurček. Ker je snežna napoved obetavna tudi za prihodnje dni, se kamniškim šolarjem tokrat obetajo zares razigrane snežne počitnice na domačem pragu. Pa še drage ne bodo, saj so v občini Kamnik tudi letos omogočili brezplačne vozovnice za nihalko in sedežnico na Veliki planini za vse šoloobvezne otroke s stalnim bivališčem v občini Kamnik in varovance Varstveno-delovnega centra Sožitje Kamnik iz Laz v Tuhinju.

Če bo dovolj snega, bo zaživel smučarski park

Smučišče Velika planina leži na višini od 1412 do 1666 metrov ter ponuja tri kilometre smučarskih prog, od katerih večina sodi med srednje zahtevne. Prav zaradi svojega terena je planina že nekaj let znana kot priljubljeno družinsko smučišče v bližini Ljubljane in Kranja.

Od nedelje na planini obratujeta nova vlečnica Jurček, ki je je namenjena otrokom in smučarjem začetnikom, in dvosedežnica Šimnovec, ki je bila lani popolnoma obnovljena. Vlečnica Jurček je tik ob vznožju dvosedežnice Šimnovec. Letošnja novost bo, kot napovedujejo v družbi Velika planina, zimski smučarski park, kjer bodo ob zadostni količini snega otrokom popestrili dogajanje različni triki na progi. Med vikendom in ob napovedanih obiskih organiziranih skupin bodo na prizorišču prisotni tudi animatorji in učitelji smučanja. Za dodatno veselje bo poskrbel še otroški poligon, na katerem bo mogoč spust z napihljivimi blazinami.

Tako otroško smučišče kot Šimnovec bosta odprta med 9. in 15. uro. Celodnevna karta za odrasle stane 18 evrov, otroška 16, družinska (dva odrasla in do štirje otroci) pa 30 evrov. Cene vključujejo tudi nihalko. Včeraj so na Veliki planini začeli tudi nočno sankanje, je povedal direktor družbe Velika planina Leon Keder in dodal, da jim jo je v nedeljo popoldne in zvečer žal nekoliko zagodla megla. Ker je včeraj ves dan snežilo, se tudi smučarjev ni ravno gnetlo, a jih zato več pričakujejo že jutri, ko naj bi znova posijalo sonce. Sankaška proga je urejena ob dvosedežnici Šimnovec, dolga je 2,4 kilometra in je osvetljena. Nočno sankanje je mogoče od 17. do 20. ure, zanj pa je treba odšteti 15 evrov, za izposojo sank pa 2,5 evra. Zadnja nihalka se v dolino vrača ob 21. uri. Za večje skupine lahko organizirajo tudi odhod v dolino ob 22. uri, še povedo v družbi Velika planina.

Pohodniki si lahko obujejo krplje

Vodja obratovanja smučišča na Veliki planini Andrej Potočnik je povedal, da ekipa zaposlenih v družbi Velika planina proge ureja že od četrtka, veliko dela pa jih čaka v prihodnjih dneh, saj pričakujejo še več pošiljk snega.

V neposredni bližini smučišča sta gostišče Zeleni rob in okrepčevalnica Skodla, kjer se obiskovalci lahko okrepčajo. »Če pa želite ob novozapadlem snegu doživeti zimsko pravljico, vam predlagamo, da si pri zgornji postaji nihalke sposodite krplje in pohodniške palice za le pet evrov na dan ter se odpravite na potep po Veliki planini. Krpljanje je prijazen šport in zanj ne potrebujete kondicije, primeren je tudi po poškodbah, saj ni hudega napora za telo,« vabijo na Veliki planini.