Za Petrom Prevcem je leto, v katerem se je zapisal v zgodovino smučarskih skokov s postavljanjem rekordov. Ko je na prvih štirih tekmah svetovnega pokala trikrat osvojil drugo mesto, so mu kavčarji na forumih nalepili etiketo, da nima ubijalskega nagona zmagovalca. A zmaga v Nižnem Tagilu v Rusiji ga je dokončno sprostila, da je zajel neverjeten val, na katerem je rušil rekorde in kot po tekočem traku pobiral vse možne lovorike.

Začel je z zlatim orlom za zmago na novoletni turneji, nadaljeval z naslovom svetovnega prvaka v poletih in sklenil s prvim velikim kristalnim globusom ter malim za posebno točkovanje poletov. V eni sezoni je postavil naslednje rekorde: število osvojenih točk v skupnem seštevku svetovnega pokala – 2303, število zmag – 15, število stopničk – 22 (le na sedmih tekmah ni bil na odru za zmagovalce), razlika do drugouvrščenega – 813 točk, povprečje osvojenih točk na tekmo – 79,41. Zmanjkal je le svetovni rekord v letenju na smučeh, osebni rekord je četrt kilometra, torej 250 metrov.

Najstarejši izmed petih otrok v družini Prevc iz Selške doline je vzorčni primer vrhunskega športnika, ki pooseblja vse odlike Slovencev: poštenost, delavnost, vztrajnost in lepo vzgojo. Čeprav ima denar, ga ne vidimo v luksuznih avtomobilih, dragih oblačilih, čevljih in z urami prestižnih blagovnih znamk. Vsaka slovenska mama bi ga takoj vzela za zeta. Pri 24 letih je eden najpopularnejših Slovencev, o njem so napisali celo knjigo. Del zaslužka, ki ga ustvari s svojo blagovno znamko, nameni v dobrodelne namene. Ker je njegova mama knjižničarka, je prebral veliko knjig, zato ima bogat besedni zaklad in spekter znanj, kar se razkriva v iskrivih odgovorih na novinarska vprašanja. Do dveh bratov in dveh sester je zelo zaščitniški, kljub slavi mu je uspelo ohraniti zasebnost z dekletom Mino. Do trenerjev je izredno pikolovski. Veliko se ukvarja z opremo, ima odliko, da zna povedati, kakšen dres, čevlje ali smuči potrebuje. Razlog za slog skakanja, ko gre z glavo med konce smuči, je tudi v tem, da ima zelo gibljive gležnje.