Slovenska hokejska reprezentanca je z drugo zaporedno uvrstitvijo na zimske olimpijske igre vnovič osupila športno javnost in petič zavzela vrh v izboru za ekipo leta. Risi bodo v olimpijskem Pjongčangu branili visoko sedmo mesto iz nepozabnega Sočija, v predtekmovanju pa se bodo tako kot na igrah ob Črnem morju pomerili z Rusijo, Združenimi državami Amerike in Slovaško.

Reprezentančna hokejska zgodba je z uvrstitvijo na olimpijske igre dosegla močan odmev v tujini, kjer so slovenski dosežek označili za nov čudež na ledu. Izbrana vrsta je bila v septembrskih kvalifikacijah v Minsku še prepričljivejša kot pred skoraj štirimi leti v Vojensu, kjer se je razveselila prve olimpijske vozovnice. Slovenija je na uvodni kvalifikacijski tekmi visoko ugnala Poljsko (6:1), dan kasneje je z eno najboljših predstav v reprezentančni zgodovini odpihnila Dansko (3:0), v velikem finalu pa je po dramatičnem izvajanju kazenskih strelov premagala še Belorusijo (3:2), ki je imela na tribunah glasno podporo več kot 15.000 navijačev.

Slovenija se je na štiridnevnem turnirju izkazala z moštvenim duhom in odgovornim pristopom. Vodilni zvezdnik Anže Kopitar je bil v Minsku nesporni vodja na igrišču, z več kot 96-odstotno uspešnostjo ubranjenih strelov je blestel vratar Gašper Krošelj. Uvrstitev v Pjongčang je tudi največji uspeh selektorja Nika Zupančiča na njegovi kratki trenerski poti. Zupančič je nadgradil delo svojega predhodnika Matjaža Kopitarja, pri katerem je pet let deloval v vlogi pomočnika.

Poleg uvrstitve na olimpijske igre v Pjongčang si je hokejska vrsta v letu 2016 priigrala tudi vizum za nastop na svetovnem prvenstvu elitnega razreda, ki ga bosta prihodnjo pomlad gostila Pariz in Köln. Risi so osvojili prvo mesto na turnirju skupine B v Katovicah, kjer so premagali Italijo, Avstrijo, Južno Korejo in Japonsko, edini poraz pa jim je prizadejala domača reprezentanca Poljske. Slovenci se bodo na prihajajočem elitnem prvenstvu pomerili proti Švici, Kanadi, Norveški, Finski, Češki, Belorusiji in Franciji.