Izbira božičnih daril za ljudi, ki so navdušeni vrtnarji, je lahka: nekaj za vrt. Toda kaj za vrt? Setveni koledar in zbirka eksotičnih semen sta vedno dobra izbira. Prvi bo razveselil vrtnarske začetnike, semena pa zahtevnejše vrtnarske navdušence, ki vedno z veseljem raziskujejo nove rastline. V naših trgovinah se lahko kupijo že pripravljeni darilni kompleti semen. V trgovini spletne strani Zeleni svet je denimo na voljo komplet plodovk in šestih ekoloških lončkov iz koruznega škroba, primernih za vzgojo sadik iz semen. Med semeni v tem paketu pa so paradižnika balkonzauber in črni čeri, papriki kurtovska kapija in somborka ter čilija habanero chocolate in firecracker. Vedno so dobrodošlo darilo tudi vrtnarske rokavice, za darilo lahko izberemo kakšne z bolj nenavadnim dizajnom. Ali pa rokavice zamenjamo s ščitniki za kolena z gelom, kajti vrtnarji na vrtu pogosto klečijo na tleh in si tako namesto stiropora kolena obvarujejo s posebnimi ščitniki.

Za zahtevnejše vrtnarje

Za resne vrtnarje si lahko pri izbiri darila damo duška. V zadnjih letih je denimo zelo priljubljeno bakreno orodje, ki naj bi ob obdelavi zemlje pomagalo tudi s tem, da v zemljo sprošča baker ter jo s tem razkuži in nahrani. Več oblik bakrenega orodja je mogoče kupiti tudi pri nas, predvsem v ekoloških trgovinah, na spletu recimo v trgovini Amarant.

Ker pa je trenutno vrtnarska sezona bolj umirjena, lahko podarite tudi kaj, kar se lahko goji v stanovanju. Pa to ni le komplet za vzgojo kalčkov, temveč je lahko komplet za vzgojo gob šitake. Ta vsebuje substrat ali kose lesa z micelijem gob, ki jih nato vzgojimo v vlažnem in temnem prostoru ali poleti na senčnem vrtu. Tudi ti kompleti se lahko kupijo v naših trgovinah ali pa na medmrežju. Podobni so tudi začetni kompleti za hidroponiko, tako da lahko tak način gojenja zelenjave preizkusimo v sobi.

Ko smo že pri vodi – pravi vrt v vodi lahko podarite s kozarcem, v katerem je alga marimo. Ta vrsta nitastih alg izvira iz Japonske in je v zadnjem času priljubljena okrasna vodna rastlina. Kroglica iz alg naj bi prinašala srečo. Preprosto jih je gojiti, saj ne zahtevajo ne gnojenja ne sončne svetlobe, tako da bodo vrsto let rasle same od sebe.