Zaposlitev nekdanjega vidnega člana SDS in notranjega ministra v prvi vladi Janeza Janše Dragutina Mateja v družbi Slovenske železnice je decembra lani dvignila precej prahu.

V družbi so Mateja zaposlili kot strokovnega sodelavca na področju koordinacije obrambnih zadev ter varnosti in zaščite ali drugače, skrbel naj bi za usklajevanje prevozov beguncev z mejnih območij v notranjost države.

Prepričal jih je z izkušnjami

Največja begunska kriza je v Sloveniji nastopila oktobra lani, ko je na mejnih prehodih obtičalo na tisoče beguncev. V reševanje begunske krize na slovenskih mejah so se tedaj vključile Slovenske železnice, ki so po navodilu in naročilu državnih organov in generalne policijske uprave koordinirale prevoz beguncev iz meja države v krizne centre, azilne domove in druge začasne namestitve. Družba je, kot so tedaj ocenili, prepeljala z mejnih območij veliko večino, tako rekoč 99 odstotkov od 309.000 beguncev, ki so vstopili v Slovenijo.

Zaradi povečanega obsega dela na tem področju so zato na Slovenskih železnicah objavili razpis in nazadnje na delovno mesto koordinator I. zaposlili Dragutina Mateja. Prepričal jih je predvsem z izkušnjami s področja notranjih zadev in obrambe (Mate je tudi veteran vojne za Slovenijo in ima čin polkovnika Slovenske vojske). Njegova prioritetna naloga je bila usklajevanje in komunikacija z drugimi organi v državi ob begunski krizi.

Sodeč po lanskem sklepu vlade so bili prevozi beguncev prioritetna naloga Slovenskih železnic, zato je bila zaposlitev dodatnega kadra popolnoma razumljiva. Toda množičnih prehodov beguncev čez meje vsaj od začetka letošnjega leta ni več, Dragutin Mate pa je še vedno zaposlen na Slovenskih železnicah, še več, v tem času je napredoval in je vodja službe za splošne zadeve. Še vedno skrbi za varnost, obrambo in zaščito, poleg tega pa še za organizacijo, premeščanje, delovne prostore, stavbe, komunikacijo med sektorji in podobno. »V vodjo službe je napredoval, ker je svoje delo z begunci zelo dobro opravil, odlično pravzaprav,« je zatrdil generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. »Četudi begunci niso več toliko na očeh javnosti, se pri nas še vedno ukvarjamo s tem vprašanjem. Vsak teden odkrijemo nekaj deset beguncev na vlakih. Prejšnji teden smo sklenili sporazum s policijo, za to vse je tudi zadolžen Dragutin Mate,« je dodal Mes in poudaril, da v družbi zaposlujejo le kadre, ki jih nujno potrebujejo, in Dragutin Mate naj bi bil eden izmed teh.

Ne razume, zakaj njegova zaposlitev zbuja toliko zanimanja

Mate svoje zaposlitve in narave svojega sedanjega dela ni želel podrobneje komentirati. »Slovenske železnice organizirajo številne vaje na področju zagotavljanja varnosti, na področju, kjer se prej nekaj let ni dogajalo praktično nič, se končno delajo koraki naprej. Na kakšen način družba sodeluje z državo in policijo pri preprečevanju ilegalnih migracij, pa ne morem govoriti,« je dejal.

Izpostavlja, da so njegove kompetence ključni razlog, da je sedaj zadolžen za varnost, predvsem pa, da ima enake pravice kot vsak drug državljan, zato ne razume, zakaj njegova zaposlitev zbuja toliko zanimanja. Še zlasti zato, ker svoje delo opravlja korektno in pošteno, predvsem pa doslej ni storil napake, s katero bi morebiti oškodoval družbo. »Videti je skoraj tako, kot da nimam pravice delati nikjer v državi samo zato, ker sem bil nekoč minister,« je poudaril.