Še danes poteka v Moderni galeriji mednarodna konferenca Katera umetnostna zgodovina? In memoriam Piotr Piotrowski. Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, fundacija Erste ter Moderna galerija jo organizirajo v spomin na lani preminulega Poljaka Piotrowskega in njegovo poglobljeno umetnostnozgodovinsko raziskovanje (moderne) umetnosti iz Vzhodne Evrope, s katerim se je v delu vseskozi ukvarjal kot umetnostni zgodovinar, profesor in kratek čas kot direktor Narodnega muzeja v Varšavi.

Konferenco, na kateri se gostujoči poglabljajo v »horizontalno in primerjalno (svetovno) umetnostno zgodovino« in »kritični muzej«, dva koncepta Piotrowskega, je včeraj z uvodnim govorom začel kustos Documente 11 in direktor Haus der Kunst v Münchnu Okwui Enwezor. Razmislek o tem, kakšen umetnostni muzej in kakšno umetnostno zgodovino potrebujemo v današnjih zahtevnih razmerah, pa podajajo še uveljavljeni kustosi in umetnostni zgodovinarji, kot so Edit András, Catherine David, Jekaterina Degot, Charles Esche, Peter Weibel in drugi.

»Progresivna nostalgija«

Konferenco bodo nocoj sklenili s podelitvijo nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo, torej s priznanjem za dosežke kulturnih delavcev, ki se v delu posvečajo poglabljanju in razširjanju znanja o vizualni umetnosti in kulturi v Srednji, Vzhodni in jugovzhodni Evropi na mednarodni ravni. Žirija, ki jo sestavljajo direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, direktor tranzit.cz v Pragi Vít Havránek ter slovaški umetnik Roman Ondák, bo nagrado, vredno 40.000 evrov, za izjemne kuratorske dosežke, pisanje in uredniško delo na področju sodobne umetnosti v Rusiji in širšem mednarodnem prostoru letos podelila Viktorju Misianu.

V kuratorskem delu se Misiano posveča predvsem posovjetskemu prostoru, ki ga dojema kot interakcijo med preteklostjo in sedanjostjo, označeno z idejami »progresivne nostalgije«, pomemben del njegovega dela pa predstavlja tudi uredniško delo pri mnogih periodičnih publikacijah, denimo pri Moscow Art Magazine. Žirija je prepričana, da sodi Misiano med ene najpomembnejših umetnostnih strokovnjakov in kulturnikov v Vzhodni Evropi v zadnjih tridesetih letih.

Dobitnika delovne štipendije 2016 po izboru žirije sta letos še romunska kuratorka Anca Verona Mihuleţ in Off-Bienale Budimpešta, dobitnica delovne štipendije po izboru glavnega nagrajenca pa italijanska kuratorka Viviana Checchia. šum