Čeprav so smuči Slatnar novinke v svetovnem pokalu v smučarskih skokih, imajo že štiri zmage na uvodnih šestih tekmah sezone. Vzhajajoči zvezdnik Domen Prevc iz Slovenije in serijska zmagovalka Sara Takanaši iz Japonske sta dosegla vsak dve zmagi. Na preostalih dveh tekmah je slavila multinacionalka Fischer z Nemcem Severinom Freundom v Kuusamu in poljsko reprezentanco na ekipni preizkušnji v Klingenthalu. Ko je Elan spomladi nepričakovano ukinil program skakalnih smuči, je proizvodnjo ob podpori Smučarske zveze Slovenije (SZS) prevzel Peter Slatnar. Nadaljuje jo celo v istih prostorih Elana v Begunjah na Gorenjskem. Slatnar, velik zaljubljenec v smučarske skoke, je zelo zagnan inovator, ki je zaslovel kot izdelovalec skakalnih vezi in razvijalec skakalnih čevljev. S proizvodnjo smuči je vstopil na povsem novo področje. Takoj je poskrbel za nekaj novosti, snuje pa še nove, s katerimi želi razburkati skakalni svet.

»Začetek sezone s štirimi zmagami je zame popolno presenečenje. Za Takanašijevo sem pričakoval uvrstitev med prve tri v ženski konkurenci, na zmago med moškimi pa sploh nisem pomislil. Razmišljal sem, da bi bilo zelo dobro, če bi bil tekmovalec na naših smučeh med najboljšimi desetimi,« je pripovedoval Peter Slatnar. Kljub sanjskemu začetku zime ga ni zajela evforija. Dejal je, da je le dobil potrditev, da je tudi s smučmi, ki so narejene v Sloveniji, možno zmagati v svetovnem pokalu.

Z zamenjavo drsne ploskve izničili zaostanek v hitrosti

Priznal je, da je bil pred začetkom sezone na trnih, kako se bodo smuči obnesle v zimskih razmerah na snegu. »Začeli smo z ničle. Elan je imel dobre ideje, mi smo smučko zastavili malo drugače, nekatere stvari nadgradili in dodali nekaj novosti. Ne bom skrival, da me je bilo kar malo strah, kako se bo obnesla, ko je temperatura pod ničlo. Dobili smo potrditev, da smučka funkcionira tako, kot mora, tudi v mrazu. Torej ni nobena ovira, da bi bili tekmovalci zaradi tega dela opreme v podrejenem položaju v primerjavi s konkurenco. To je šele začetek, a fantje gredo lahko mirno v sezono,« je pojasnjeval Slatnar.

Z novimi idejami je vizionarsko nadgradil smuči, ki so jih skakalci uporabljali v minuli zimi. Ker je bila na prvih dveh tekmah v Kuusamu hitrost pri nekaterih skakalcih na odskočni mizi nižja kot pri tekmecih – Peter Prevc je bilo celo en kilometer na uro počasnejši od Severina Freunda – je Slatnar takoj ukrepal. »Hitrost na odskočni mizi ni povezana le s kakovostjo smuči, ampak tudi s počepom skakalca, dnevno formo in stresom, ki ga prinaša tekma. Med tekmama v Kuusamu in Klingenthalu smo zamenjali drsno ploskev in jo drugače zbrusili. Zaostanka v hitrosti ni bilo več, Peter je bil celo hitrejši od Freunda. Odpadel je še zadnji velik dvom, zdaj morajo tekmovalci le še ujeti ritem treningov in tekem, torej pasti v kolesje, v katerem bodo do konca marca s finalom v Planici,« je razkril Slatnar.

Ker največ informacij dobi na tekmah, je bil konec minulega tedna v Klingethalu, kjer je ostal na treningu še v ponedeljek, ko so Slovenci vadili v družbi Nemcev, Čehov in Švicarjev. »Informacije, ki jih dobiš na skakalnici, so neprecenljive. Trening v Klingenthalu je bil zaradi pisane mednarodne zasedbe že kar mini tekma. Skakalci so kar malo tekmovali, kdo bo skočil z nižjega zaletišča. Glede na to, kaj so pokazali Slovenci z najnižjega naleta, sem optimist za naslednje tekme,« je dodal Slatnar.

Dva dni od ideje do preizkusa novih smuči na skakalnici

Slatnar je izdelal že tisoč parov smuči. Peter Prevc jih ima za zimo pripravljenih deset parov. Velika prednost je, da lahko nove smuči od ideje do preizkusa na skakalnici izdelajo v dveh dneh. Za Petra Prevca je značilno, da za smuči ne reče, da je nekaj dobro, ampak zanimivo. »Če so smuči zelo slabe, bom po dveh skokih rekel, da niso primerne zame. Potrebujem več treningov v različnih pogojih. Če so drugačne in niso slabe, so takoj zanimive, ker moram ugotoviti, kakšne so, kako se obnašajo. Vsake smuči moraš naštudirati, dobiti občutek, telo se jih mora navaditi, da pride do avtomatizma, da podzavestno vem, kako funkcionirajo, in ne razmišljam pred vsakim skokom, katere smuči imam na nogah, kako se obnašajo,« je razložil Peter Prevc. Smuči, ki so jih izdelali zanj, so povsem drugačne od tistih, na katerih tekmuje brat Domen. Prilagojene so slogu skakanja vsakega skakalca, Domnov slog je še posebno ekstremen in tvegan. Prva razlika je v dolžini, Petrove so dolge 257 centimetrov, Domnove deset centimetrov krajše. Največja razlika je v trdoti smuči, na katero je vezana odzivnost.

Čeprav Slatnar nima denarja, da bi Prevca nagrajeval s premijami za uspehe, kot je bilo pri Elanu, vladar minule sezone ni zamenjal proizvajalca. »Najprej sem podvomil, da bo delovalo. A če bi šel k novemu proizvajalcu, bi morda potreboval leto dni, da bi našli skupni jezik in izdelali smučko posebej zame, da bi prišli na isto raven, kot sem bil. Smuči Elan ne bi mogel kar odnesti v laboratorij k novemu proizvajalcu in mu reči, naj naredijo točno takšno. Ko sem vse preštudiral, sem spoznal, da je najbolje ostati doma. Ker živim v Radovljici, sem v desetih minutah v proizvodnji smuči, če pa bi izbral tujca, bi potreboval deset ur vožnje do njihove proizvodne hale in nazaj. Pri Slatnarju nenehno iščejo izboljšave, razvoj se pri njih nikoli ne ustavi. Dobim vrhunski material, imajo posluh za moje mnenje,« je pojasnil Prevc, zakaj je izbral Slatnarja. Preostali trije proizvajalci skakalnih smuči so Fischer, ki je največji, Sport 2000 in Verivox.

Tudi Japonka Sara Takanaši je blestela na Elanovih smučeh in izbrala Slatnarja. »Japonci so zelo nezaupljivi, težko te sprejmejo. Ko pa te sprejmejo, te ne izpustijo iz rok. Poznali smo se že prek izdelovanja vezi, zato ni bilo nobenih težav, da gremo v svojo zgodbo. Že drugi par smuči, ki smo jih izdelali, ji je bil všeč in se je na njih dobro počutila. Pravi, da tako dobrih smuči še ni imela,« je pojasnil Slatnar, ki ima že veliko novih idej. Pripravljajo povsem nov kalup. Smuči bodo iz drugačnih materialov in čim bolj univerzalne, torej uporabne za različne profile skakalnic in vse mogoče vetrovne razmere. Izboljšujejo vezi, prava revolucija pa utegne biti nov skakalni čevelj iz karbona. Želi si, da bi bili tujci glede opreme vsaj malo v podrejenem položaju v primerjavi s Slovenci, potem ko so dolgo gledali, kaj imajo tujci boljšega.