Klet lahko z leti postane »črna luknja« neuporabljenih, nezaželenih ali pokvarjenih strojev, pripomočkov, igrač, oblačil …, ki jih ne moremo ali ne želimo več uporabljati. Če je takšna tudi vaša, je skrajni čas, da jo pospravite in uredite. To seveda ni prav zabavno opravilo, toda ko boste končali, vas bo namesto zmešnjave pričakalo veliko uporabnega prostora. Če se sprašujete, kako začeti, vam pomagamo s seznamom predmetov, ki jih morate nemudoma odstraniti.

Pokvarjeni gospodinjski aparati

Aparat za kavo, ki vam ga je težko zavreči, star pralni stroj, ki ga je že zdavnaj zamenjal nov in učinkovitejši, ročni sesalnik, ki ne deluje več – vsi ti gospodinjski stroji samo zavzemajo dragocen prostor, saj jih najbrž nikoli ne boste dali popraviti ali ponovno uporabljali. Njihove elektronske dele, ki jih ne smemo vreči v smeti (na aparatih, vtičnicah, polnilnikih in podobno je narisan prečrtan koš za smeti), odnesite v trgovino z elektronsko opremo, kjer jih lahko odložite v zbiralnik. Plastične dele lahko odvržete v zabojnik za embalažo. Večje aparate boste morali odpeljati na smetišče, kovinske dele pa lahko tudi prodate. Če ne gre drugače, počakajte na organizirano zbiranje kosovnega materiala v vašem okolišu.

Prazne škatle

Danes vse stvari dobimo v kartonskih škatlah in morda se nam včasih zdi, da jih je škoda zavreči. Morda jih hranimo za vsak primer, če se bomo selili, za različne šolske projekte otrok, za muce, ki se z njimi zelo rade igrajo … Narobe! Prazne škatle, ki jih prej zložimo in razrežemo na manjše dele, sodijo v zabojnik za papir. Če jih boste potrebovali, jih lahko dobite v sosednji trgovini, ko iz njih vzamejo izdelke in jih postavijo na police, ali pa jih za nizko ceno kupite v trgovskih centrih za domače mojstre.

Pločevinke z barvo

Za domače pleskarske podvige običajno ne porabimo vse barve v pločevinkah, zato jih zapremo in shranimo »za vsak primer«. Če barvo hranite vrsto let, ni več uporabna (datum trajanja najdete na embalaži), če pa jo je še mogoče uporabiti, vendar je ne potrebujete, jo raje podarite kaki družini, ki si tega stroška ne more privoščiti, ali lokalni človekoljubni organizaciji. Preden barvo zavržete, se dobro pozanimajte, ali lahko pločevinke vržete med odpadke, kar je v prvi vrsti odvisno od tega, iz kakšnih sestavin je narejena.

Stare knjige

Tiste knjige, ki ste jo drago plačali, se ne želite znebiti, čeprav je že dolga leta ni nihče prelistal in je pristala v kleti. Ne le da neželene knjige zavzemajo prostor, temveč se navzamejo tudi neprijetnega vonja. Preglejte, katere ste spravili v klet, in tiste, ki jih ne želite, so pa nekaj vredne, odnesite v starinarnico. Lahko jih tudi podarite lokalni knjižnici ali kakemu posamezniku, ki rad bere. Če tudi to ne uspe, jih dajte v zabojnik za papir in s tem v reciklažo.

Kolekcija odsluženih čevljev

Kaj narediti s čevlji, ki so tako ponošeni, da jih ne bomo več obuli, ali pa so prišli iz mode? Spraviti jih v klet, ker jih bomo mogoče nekoč spet potrebovali – za delo na vrtu ali med popravili doma? Dobra ideja, a le, če bi se to kdaj zgodilo! Če so čevlji še uporabni, jih podarite, vse druge pa vrzite v smeti.

Stari kavč

Od starega kavča ali kakega drugega kosa pohištva ste se morali posloviti zaradi različnih razlogov, še vedno pa ga niste vrgli proč, ker ga boste mogoče še kdaj uporabljali. Toda klet ni pravo mesto za dolgoročno hranjenje pohištva. Tisti vaš kavč bo sčasoma postal zbirališče umazanije in domovanje žuželk. Prodajte ga, podarite ga ali pa ga odpeljite na smetišče.

Škatla s kabli in polnilniki

V današnjem tehnološkem času ima vsak od nas doma kako škatlo električnih podaljškov, polnilnikov za že zdavnaj »pokojne« aparate in vseh vrst adapterjev. Čeprav je dobro vedeti, da ste pripravljeni na vsakršno tehnično urgenco, pa večina teh kablov nikoli več ne bo ugledala belega dne. Preglejte jih in jih razvrstite; obdržite tiste, ki jih boste res uporabljali, druge pa odnesite v reciklažni zbiralnik v tehnični trgovini.

Otroška oblačila

Otroci so svoja oblačila prerasli, zato ste jih spravili v plastične zabojčke in v klet. Če načrtujete še kak prirastek ali pa otroka pričakuje kdo od sorodnikov, jih boste zagotovo še uporabili, sicer pa nima nobenega smisla, da jih hranite. Prodajte jih ali jih podarite tistim, ki jih resnično potrebujejo.

Telovadna naprava

Prijelo vas je, da morate nujno začeti telovaditi, zato ste kupili tekalno stezo, sobno kolo, set uteži ali katero drugo napravo za vadbo doma. Imeli ste dober namen in ste jih uporabljali nekaj mesecev, potem pa so končale v kleti. Če jih ne mislite več uporabljati, jih podarite kakemu entuziastu za fitnes ali jih, če so v dobrem stanju, prodajte. Še najbolje pa je, če jih vzamete iz kleti in z njimi dejansko poskrbite za razgibano in zdravo telo.

Vse, česar niste uporabili že leto dni

Klet po navadi uporabljamo tudi za sezonsko shranjevanje, na primer za umetno božično drevo in okraske, ki jih potrebujemo enkrat na leto. Vseh drugih stvari, ki jih ne uporabljamo več kot leto dni, verjetno ne bomo več potrebovali. Znebite se jih, saj najbrž niso nič več drugega kot navlaka.

Vir: www.housely.com